|

Köyün nüfusu 7'den 100'e çıktı

Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Ezidi köyü Üçkuyular'ın nüfusu, IŞİD saldırısı sonucu Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesinden göç edenlerden bazılarının yerleşmesinden sonra 7'den 100'e çıktı.

Cnn Türk
00:00 - 29/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:21 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Köyün nüfusu 7'den 100'e çıktı
Köyün nüfusu 7'den 100'e çıktı

Köy muhtarı Osman Öngüdü, köylerinin göç etmek zorunda kalan Şengalli Ezidiler sayesinde hayat bulduğunu belirterek, "Tek isteğimiz nüfus cüzdanlarımızdaki din hanesine 'Ezidi' yazılmasıdır" dedi.

Beşiri'ye bağlı 20'ye yakın Ezidi köyü, Irak'ın Şengal (Sincar) bölgesinden kaçan Ezidilerin buralara yerleşmesi ile canlandı. İki ay öncesine kadan az sayıda Ezidinin yaşadığı köylerde terk edilmiş okul, eski bina ve taziye evleri sığınmacılara mekan haline dönüştürüldü. Eşi dahil 6 Ezidi ile birlikte Üçkuyular Köyü'nde oturan ve 23 yıldır muhtarlık yapan 80 yaşındaki Osman Öngüdü, "Çocuklarımız bile Almanya'da. Burada yalnız kalmıştık. Şengal'deki konuklarımız gelince biraz rahatladık. Nüfusumuz üç aileye düşmüştü. Şimdi 100 kişinin yaşadığı köyüz artık" diye konuştu.

"Nüfus cüzdanımıza Ezidi yazılsın"

Devletten tek isteklerinin, Nüfus cüzdanlarında boş olan din hanesine, 'Ezidi' yazılmasını olduğunu belirten Muhtar Öngüdü, şunları söyledi:

"Bundan 20- 30 yıl önce kimliğimizdeki din hanemize Ezidi yazdırılıyordu. O yıllar Nüfus müdürlüklerinden ricamız yazılmamasıydı. Çünkü o dönemler baskı altındaydık. Şimdi o din hanesine 'Ezidi' yazılsın diye yalvarıyoruz. Yine de boş bırakılıyor. Bu uygulamayı anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizim inancımız bu. Artık nüfus cüzdanlarımızdaki din hanesine 'Ezidi'nin yazılması için rica ediyoruz. Her inanca saygı duyuyoruz. Ezidi'lerin de kendilerine göre bir inancı var. Azınlık değiliz, eşit vatandaşız."

10 yıl önce