|

Milletin ortak zaferi

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi'nin 943. yıldönümü törenle kutlandı. Muş'un Malazgirt ilçesinde yoğun katılımla gerçekleşen törenlere coşku hakimdi. Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Malazgirt Zaferi'nin milletin ortak zaferi olduğunu söyledi.

Kübra Kara
00:00 - 27/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:59 - 26/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Milletin ortak zaferi
Milletin ortak zaferi

Malazgirt Zaferi'nin 943. yıldönümü törenlerle kutlandı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile çeşitli illerden ilçeye gelen 1071 tarih öğretmeninin katılımıyla Malazgirt Anıtı önünde düzenlenen tören; saygı duruşu, İstiklal Marşı okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Törende Mehteran takımı ve halk oyunları ekipleri de gösteri yaptı. Daha sonra Sultan Alparslan'ın temsili birliğinin tören alanına giriş sahnesi canlandırıldı.

ANADOLU'NUN ANAHTARINI VERDİ

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Malazgirt Zaferi'nin milletin ortak zaferi olduğunu vurguladı. Kırgız çadırında geleneksel Selçuklu pilavı ikramı edilen etkinliklerde, atlı okçuluk, cirit ve post kapmaca (gökböri) gösterileri yapıldı. Etkinlik kapsamında yapılan Malazgirt Bayrak Koşusu'nda dereceye girenlere ödüllerini Bakan Kılıç ödül verdi. Temsili Sultan Alparslan ve birliğinin alana giriş yaparak Anadolu'nun anahtarını Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'a teslim ettiği törende, ovada kurulu çadırları ziyaret eden Bakan Kılıç, kalpak takıp kaftan giydi. Akşam saatlerine kadar süren etkinlikler, Funda Arar konseri ve Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun gösterileriyle son buldu.

GALİP BİR LİDERİN YÜCELİĞİ

Malazgirt Meydan Muharebesinin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Alparslan'ın bu zaferle vatan topraklarını armağan etmenin yanı sıra galip bir liderin yüceliğini de gösterdiğini belirtti. Bugünün Türklere Anadolu'nun kapılarını açan şanlı gün olarak tarihe yazıldığına işaret eden Çelik, Anadolu'nun fethinden demokratik, güçlü ve geleceğe güvenle bakan Türkiye Cumhuriyeti'ne varan tarihi akışı başlatan Malazgirt'ten itibaren bu vatan için canlarını veren şehitleri de rahmetle andığını kaydetti.

Bu topraklar bizim namusumuzdur

Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü kutlamalarına katılan Bakan Kılıç, Anadolu'da yaşayan milletlerin, her zaman ve her şartta birlik ve beraberliklerini birçok kez gösterdiklerine değinerek, şunları kaydetti: 'Çanakkale'de, cumhuriyetin kuruluşunda işte o birlik ve beraberlik ruhu var. Bunu herkes bilmelidir ki bu topraklar bizim namusumuzdur. Türk milleti, tarihinin en şanlı sayfalarını bu topraklar üzerinde beraber yazdı. Geleceğini de birlik ve beraberlik içinde yapacağız.'

6 bin kişiyle rekor denemesi

Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk'ün portresi, Anıtkabir'de 6 bin kişinin yer aldığı bir organizasyonla canlandırıldı. Rekor denemesi niteliğindeki etkinliği Guinness yetkilileri de kayıt altına aldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın izniyle yapılan organizasyonda, alanda yerlerini katılımcılar yaklaşık 30 dakika hareketsiz kaldı. 6 bin kişinin görüntüsü 4 adet dev ekranla canlı yayınlandı. Atatürk'ün canlı portresi daha önce, Bursa'da 5 bin 990 kişi ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yapılmıştı.

Güçlü olmak zorundayız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Bu topraklarda şanlı bayrağımızın ilelebet dalgalanması için güçlü olmak mecburiyetindeyiz' dedi. Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocatepe'deki Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı'nda tören yapıldı. Tınaztepe ve Belentepe'den temsili topçu atışları gerçekleştirildiği törende konuşan Bakan Eroğlu, şunları söyledi: 'İstikbale giden yol, bir arada, yan yana, güç ve inanç birliği içinde, yorulmadan, usanmadan, istikametten sapmadan daima gayretle çalışmaktan geçer; bunu unutmamalıyız. Bu topraklarda şanlı bayrağımızın ilelebet dalgalanması için güçlü olmak mecburiyetindeyiz.' Konuşmalardan sonra Bakan Eroğlu ve beraberindekiler Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği'ni ziyaret etti.


10 yıl önce