|

Padişahların sporu 'Girya'

Osmanlı döneminde padişahların formda kalmak için yaptıkları spor dalı olarak adlandırılan 'Girya', Antalya'da tanıtıldı.

Aa
00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 18:14 - 22/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Padişahların sporu 'Girya'
Padişahların sporu 'Girya'

Türkiye Girya Derneği Başkanı ve Girya Türkiye Başantrenörü Murat Şinikçi, Antalya Rixos Downtown Otel'de düzenlenen ''Girya Tanıtım' toplantısında girya sporu hakkında bilgiler verdi. 

Padişah sporu olarak bilinen giryayı Türkiye'de daha geniş kitlelere tanıtmak ve yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Şinikçi, 'Osmanlı döneminde padişahların form tutmak için yaptıkları girya, günümüzde yeterince bilinmiyor. Osmanlı döneminde 4. Murat, spor yapmak amacıyla 102,5 kiloluk giryayı her sabah Harem'den Bağdat Köşkü'ne kadar taşırmış. Bugün ise ata sporumuz henüz Türkiye'de hak ettiği konumda değil' dedi. 

Girya sporunun federasyona sahip olması için 12 yıldır mücadele ettiklerini anlatan Şinikçi, hiç bir destek almadan bu sporu yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti. Girya dalında Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası yarışların yapıldığını dile getiren Şinikçi, Türkiye'nin ata sporu olmasına rağmen bu yarışlara katılamadığını ifade etti. 

Sporcuya, çalışma alanlarına ve desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Şinikçi, 'Yeterli sporcuya, desteğe ve en önemlisi de federasyona sahip olduğumuzda Türkiye'yi girya alanında da Dünya Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası gibi yarışlarda temsil etmek istiyoruz' diye konuştu. 

Giryanın çok pratik ve hızlı öğrenilen bir spor olduğunu anlatan Şinikçi, sporun istenilen her yerde yapılabildiğini belirtti. Giryayı ağırlıkla vücudu hareket ettirme sporu olarak nitelendiren Şinikçi, 'Tek bir aletle birçok hareket yapabiliyorsunuz. İskelet sisteminin doğru kullanılmasının ve hareket kabiliyetinin öğretildiği girya zayıflamanın yanı sıra sağlıklı ve güçlü kaslara sahip olmanızı da sağlıyor. İnsan vücudu için de kaslar arası uyumu hedefleyen eşsiz bir çalışmadır. Evinizde bahçenizde istediğiniz her yerde bu sporu yapabilirsiniz' diye konuştu.

Toplantıya Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş da katıldı.




12 yıl önce
default-profile-img