Yemen operasyonuna dünya desteği

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki hükümete ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye desteklerinin devam ettiğini bildirdi. Fransa'nın yanı sıra birçok ülkeden Yemen operasyonuna destek mesajları geliyor.

Haber Merkezi AA
Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bazı ülkeler tarafından Yemen'deki Husilere yönelik dün gece başlatılan askeri operasyonların Yemen'in resmi makamlarının talebi üzerine gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Fransa, Yemen hükümetine ve Cumhurbaşkanı Hadi'ye desteğini sürdürmektedir" denildi. İngiltere Dışişleri de yaptığı açıklama ile operasyona destek verdiğini duyurdu.

Türkiye'den destek

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkelerinden oluşan bir koalisyon gücü tarafından Husilere karşı başlatılan ve Türkiye'ye Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı Türkiye'nin desteklediğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Yemen'de varılan tüm anlaşmaların yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını da reddederek, Sana'dan ve hükümet kurumlarından çekilmeyen Husi hareketi milislerinin tek taraflı eylemlerini sürdürmesi ve meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin sığındığı ve geçici başkent ilan ettiği Aden'i ele geçirmek üzere askeri harekat başlatması şiddetle kınandı.

Sudan: Havadan destek veriyoruz

Sudan Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husiler karşı başlatılan operasyona karadan ve havadan destek vereceklerini söyledi.

Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Hüseyin, "Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husilere yönelik başlatılan operasyona havadan ve karadan destek vereceğiz" dedi.

Hüseyin, operasyona desteğin Sudan-İran ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya, "Suudi Arabistan'ın güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir" şeklinde cevap verdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti de daha önce operasyona 3 savaş uçağıyla katılacaklarını duyurmuştu.

Irak Dışişleri Bakanı: Ülkemin destek vermesine karşıyım

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkesinin, Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık fırtınası" operasyonuna karşı olduğunu belirtti.

Caferi, başkent Bağdat'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "ülkelerin kendi toprakları dışında silah kullanmasının, siyasi anlaşmazlıkları askeri boyuta taşıyacağını" savundu.

Irak'ın siyasi çözümden yana olduğunu ifade eden Caferi, "Tek çözüm barışçıl çözümdür çünkü askeri müdahale olayları daha da karmaşık hale getirir. Biz meşruiyetin ve siyasi çözümlerin yanındayız. Bu olanların siyasi çözümü kapsamadığını düşünüyoruz" dedi.