Çiftçiye 2 milyar liralık müjde

Tarım Bilgi Sistemleri’ni açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çiftçilerin yüzünü güldürecek müjdeler verdi. Cumartesi günü çiftçiye mazot, gübre, yem bitkileri desteği olarak 2 milyar liralık ödeme yapılacağını belirten Davutoğlu, pamuk üretiminin teşviki için özel bir çalışma yapılacağını kaydetti. Sistemle hem çiftçi hem de tüketici korunup desteklenecek.

Haber Merkezi Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünyanın en büyük yedinci tarım ülkesi olan Türkiye’yi bu alanda daha yukarılara taşıyacak “Tarım Bilgi Sistemleri”ni dün Ankara’da açıkladı. Son 12 yılda, AK Parti iktidarı döneminde tarım sektörüne özel önem verdiklerini dile getiren Davutoğlu, 12 yılda bütün sektörlerde sağlanan ölçek büyümesinin, tarım sektöründe de yaşandığını kaydetti. Davutoğlu, “23,7 milyar dolardan, 61 milyar dolara çıkan tarım sektörü milli hasılası ile Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi haline geldik, dünyada da yedinci büyük tarım üreticisiyiz. Bu iftihar meselesidir” dedi.
ÜÇ DEVRİM BİR ARADA  
Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin, kendi içinde üç devrimi barındırdığını belirten Ahmet Davutoğlu, “Tarım planlaması ve makro stratejik planlama açısından bir devrimdir. Devletin, hükümetin, bakanlığın çalışma sistemini tümüyle değiştiren, dönüştüren, niteliksel bir sıçrama yapılmasını sağlayan bir devrimdir” diye konuştu.
Davutoğlu, 39 ilin AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamı dışında olduğunu da ifade ederek, “IPARD benzeri yeni bir kırsal kalkınma desteği sistemi geliştireceğiz ve bu 39 vilayetimizi de IPARD benzeri bir yöntemle destekleyeceğiz” dedi.
2 MİLYAR TL  MÜJDESİ
Davutoğlu, “Şubat ayı sonunda, 28 Şubat Cumartesi günü, mazot, gübre, yem bitkileri desteği bağlamında 2 milyar TL çiftçilerimize veriyoruz. Bu takriben, yıllık desteğin yüzde 20’si civarında ve bu ayın sonunda çiftçilerimizin yüzü bir kez daha gülecek. Bu ödemeler yapılacak” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, pamuk üretiminin teşviki için özel bir çalışma yapılacağını da sözlerine ekledi.
EKER, SİSTEMİ ANLATTI
Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise şunları kaydetti: “Türkiye’nin herhangi bir ilindeki herhangi bir markete gidildiğinde oradaki ürünün üzerine konulacak olan etiketle o parselde ne kadar kimyevi gübre kullanılmış, ne kadar ilaç kullanılmış, başka bir şey kullanılmış mı mı bunun hepsini tüketici takip edebilecek.”

Sistem neler getiriyor?

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi ile yazılım çalışmaları gerçekleştirilmekte olan Tarım Bilgi Sistemi (TBS) kapsamında Türk tarımı kayıt altına alınacak, her karış toprakla ilgili tüm faaliyetlerde bilgi sahibi olunacak. TBS sayesinde tarım istatistiklerine anlık ulaşım sağlanabilecek, daha doğru ve kesin verilerle ulusal boyutta tarım politika ve stratejilerinin üretilmesine katkı sağlanacak.
Sistem, ülke genelinde 12 milyon noktanın her birinde saatte iki defa 120’den fazla parametreyi hesaplayacak. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi, uzaktan algılama uyduları, zirai-meterolojik-fenolojik yer gözlem istasyonları ve idari kayıt otomasyon sistemlerinden gelen verilerin tümünü eş zamanlı birleştiren dünyadaki ilk örneklerden biri olarak nitelendiriliyor. Sistem sayesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kullanıcıları il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabilecek.

Babacan’la zirve 

Başbakan Davutoğlu, dün akşam saatlerinde iki ayrı görüşmeye imza attı. İl olarak  Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi ile bir araya gelen Davutoğlu, ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı kabul etti. Davutoğlu ile Babacan görüşmesinin olağan bir görüşme olduğu  Davutoğlu’nun ABD’ye ziyareti ile ilgili çalışma yapıldığı belirtildi.