Muhalefetin vaatleri faizi %17’ye çıkartır

Muhalefetin seçim vaatlerinin bütçe açıklarına ve faizlerin çok yükselmesine neden olacağını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu politikalarla Türkiye’nin sonunun Yunanistan’a benzeyebileceğini ifade etti. Babacan, “Ekonomi allak bullak olur, faizler de en az yüzde 16-17’lere çıkar, daha da ilerisi olabilir” dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ana muhalefet partisinin seçim vaatlerini eleştirdi. Bu politikaların ekonomiyi allak bullak edeceğini ve uygulanması durumunda Türkiye'nin sonunun Yunanistan'a benzeyebileceğini ifade eden Babacan, faizlerin de en az yüzde 16-17'lere çıkabileceğine işaret ederek, “Daha da ilerisi olabilir” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katıldığı bir televizyon programında, muhalefetin seçim bildirgeleri ve döviz kuru hakkında açıklamalar yaptı. Türkiye'de muhalefet partilerinin iktidar olma gibi ciddi bir hedefleri ve hayallerinin olmadığını söyleyen Babacan, “Bu, seçim beyannamelerinden ve ortaya koydukları projelerinden, açıklamalarından bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

EKONOMİ ALLAK BULLAK OLUR


CHP'nin seçim bildirgesinin bütçe açığına neden olacağını, bunun da piyasa faizlerinin çok yükselmesini sağlayacağını belirten Babacan, “Devletin borçlanma ihtiyacı artınca, çok yüksek faiz oluşacaktır piyasada. Yüksek faizin de bedelini yine millet olarak hep beraber ödeyeceğiz. Bunların gerçekten

Türkiye'de yapılacağına piyasalar, iş çevreleri inanıyor olsa bugünden zaten ekonomi allak bullak olur. Bugünden faizler en az yüzde 16-17'lere çıkar, daha da ilerisi olabilir. Bunların tutarsız politikalar" diye konuştu.

TOPLUMUN GELİRİ ARTIYOR

Türkiye'de vergi artışına karşı olduklarını dile getiren Babacan, vergi oranlarının bütçe imkanı elverdiği müddetçe daha da düşürülmesi gerektiğine inandıklarını anlattı. İktidar partisi olarak, Türkiye'de her bir toplum kesiminin gelirinin reel anlamda yükseldiğini belirten Babacan, “Biz bunun devam edeceğini düşüyoruz ama bunlar basamak basamak olacak" ifadelerini kullandı.

Yunanistan örneği verdi

İstikrara vurgu yapan Babacan, şöyle devam etti: "Bakın Yunanistan'a, geçen yıl 100 bin memur işten atıldı. Dikkatli harcanmazsa, har vurup harman savrulursa bir ülkenin ne duruma düşeceği komşumuzdan belli. Türkiye'de öyle yanlış politikalar uygulanırsa, sonucu Yunanistan, iflas noktasına gelen bir ülkedir” dedi.

Kurda artışın ana nedeni dış dalga

Bir yıldan daha az bir sürede dünyanın en çok kullanılan para birimleri olan avro ve doların, birbirine karşı yüzde 30-35 değer kazanıp, kaybedebildiği bir dönemde olunduğunu ifade eden Babacan, “Kurdaki hareketlilik sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde olan bir gerçek” dedi. Faizlere ilişkin Babacan, “Enflasyon beklentisi düşerse Hazine'nin borçlanma faizi anında düşer” dedi.

İstihdam artışı 1.3 milyon kişi

İş gücü rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, 2013-2014 yıllarında Türkiye'de toplam çalışan sayısının 1 milyon 300 bin kişi arttığını söyledi. İşsizlik rakamlarına ilişkin yeni tedbirler aldıklarına da değinen Babacan, özellikle işe yeni girenlere verilen destekten çok önemli sonuçlar beklediklerini söyledi. Bir gencin, yeni bir işe başladığında ilk 6 ay boyunca maaşının devlet tarafından ödeneceğini aktaran Babacan, bunun devamında şartlara bağlı olarak bir süre daha SGK işveren priminin de devlet tarafından karşılanacağını kaydetti.