Odalara tatlı kâr

Türkiye’de 2 milyon üye ticaret odalarına munzam” adı altında ikinci bir aidat ödüyor. Kârın binde beşini bu yolla ticaret odalarına yatıran şirketlerin ödediği ücret yılda ortalama 15 milyar lirayı aşıyor. Odalar, itirazlara rağmen bu tatlı kardan vazgeçmiyor. Üyeler, ikinci aidatın kaldırılması için bakanlıktan yardım istiyor.

Hamide Hangül Yeni Şafak

Ticarete başlayan şirketler, daha yolun başında ticaret odalarına binlerce lira ödemek zorunda kalıyor. Türk Ticaret Kanunu'nun 25’inci maddesi kapsamında üyelik için şirketler,  bu ücreti ikinci bir idat olarak ödüyor. 1974’de ticaret odalarını desteklemek için konulan ve “Munzam” olarak adlandırılan ücret için üyeler, karın binde beşini odalara yatırıyor. Bu da yılda 2 milyon lira bilanço karı olan bir şirketin, bağlı bulunduğu odaya 1 yılda munzam idat olarak 10 bin lira ödemesi anlamına geliyor. Böylelikle odalar, şirketlerin ciro ve karına ortak olmuş oluyor.
FAİZİYLE TAHSİL 
Her yıl Haziran ve Ekim aylarında iki eşit taksitte ödenen munzamda tavan ücret 10 bin 710 TL. Bu da karın yarısını faize ödeyen sanayicinin, ikinci bir ödeme olarak sırtında borç kambur oluşturuyor. Süresinde ödenmediğinde ise bu ücret gecikme faiziyle birlikte üyeden tahsil ediliyor. Yılda 1 milyar liradan fazla idatı, İstanbul’da 360 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyon üye bu haksız ücreti ödemek zorunda kalıyor. Şirket, sadece zarar ettiğinde ücreti ödemiyor. Çifte idata isyan eden üyeler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kapısını çalıyor.

İkinci bir idat

Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir kurum ve kuruluş ikinci bir idat almazken, sadece ticaret odalarına verilen bu imtiyaz ticaret erbabını isyan ettiriyor.  Anayasa’da da açıkça hiçbir kişi ve kuruma imtiyaz tanınmaz hükmü olmasına karşın, ticaret odaları bu tatlı kardan bir türlü vazgeçmiyor. 

Üyelerden itiraz

Ticaret odasına kayıtlı üyelerden Osman Köse, Türk Ticaret Kanunu’nun 25.maddesinde geçen munzamın kaldırılması için yoğun çaba harcadığını belirterek, "Ben karın binde beşini öderken, büyükler karın on milyonda beşini bile ödemiyor" dedi. Köse, üç yıldır maddenin kaldırılması için uğraştığını, ancak düzelmediğini söyledi. 
KARIN YÜZDE 4'Ü
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Abrurrahman Kaan, çifte idatlandırma yapıldığını belirterek, "Ciro bazında binde biri bile, karın yüzde 3-4’ünü oluşturuyor. Bakanlığa başvuruda bulunduk. Bunun yerine ihtisas borsaları açılabilir. Alıcı ile satıcı biraraya getirilir" dedi.