Enerjimiz Gazze'ye

İsrail'in enerji altyapısını yerle bir ettiği Gazze'ye, Türkiye yardım elini uzattı. Enerji Bakanı Yıldız, orta ve uzun vadede bölgedeki enerji santralleri üretime geçene kadar 2-3 ay içinde Gazze limanına 100 megavatlık yüzer bir santral kuracaklarını açıkladı. Yıldız, bundan sonra Filistin'de açılacak her türlü ihalede de yer alacaklarının altını çizdi.

. Yeni Şafak
Enerjimiz Gazze'ye
İsrail'in saldırıları sonucunda yerle bir olan Gazze şehrinde, enerji altyapısı da en ağır yıkıma uğrayan tesislerin başında geldi. Hastaneler başta olmak üzere Gazzeliler için acil ihtiyaç olan bir çok tesiste kullanılması gereken elektriğe, adete yeryüzünden silinen enerji altyapısı nedeniyle günde 4 saatten fazla ulaşılamıyor. Bu durumuna duyarsız kalmayan Türkiye ise Gazzelilere bir kez daha yardım elini uzattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, orta ve uzun vadede bölgedeki enerji santralleri üretime geçene kadar 2-3 ay içinde gerekli izinlerin alınmasıyla Gazze'deki balıkçı limanına 100 megavatlık yüzer bir santral kurarak Gazzelilerin elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını açıkladı.

GÜNDE 4 SAAT ELEKTRİK VERİLİYOR

Taner Yıldız, Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kıttaneh'i bakanlıkta ağırladı. Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Mısır, Libya, Filistin, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da içinde bulunduğu 8 ülkenin enterkonneksiyonunu (ülke elektrik sistemlerinin birbirine bağlanması) Türkiye'nin üstlendiğini hatırlatarak, Gazze'deki ağır durumu dikkat çekti. Gazze'de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü, santraller ve iletim hatlarının bombalandığını dile getiren Yıldız, Gazze'de 24 saatin ancak 4 saatinde elektrik verilebildiğine dikkati çekti. Yıldız, 'Hastanelerin, okulların elektrik ihtiyacını mutlaka karşılamamız lazım. İsrail yönetiminin elektrik teminiyle alakalı yaklaşımlarının bulundukları noktadan daha farklı olacağına inanıyorum. Bu insani bir durum' dedi.

İsrail enerji sektöründeki ambargoyu askıya almalı

Bakan Yıldız, Filistin'e orta ve uzun vadede iletim hatları, master plan, teknik teçhizat, trafolar ve mühendislik yardımında bulunabileceklerini belirtti. Türkiye'nin enerji politikalarını barış gerekçesi olarak kullanıldığını vurgulayan Yıldız, şöyle dedi: 'İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz halde. Bu, İsrail'in ablukasını, enerji sektörüyle ilgili ambargosunu askıya alması anlamına gelir.'

'Filistin'deki her ihalede olacağız'

Gazze'nin münhasır ekonomik sahası bulunduğunu belirten Bakan Yıldız, Türk şirketlerinin Filistin'deki her türlü ihaleye katılacaklarının altını çizerek, şöyle devam etti: 'Orada tespit edilmiş doğalgaz rezervleri var. Kalıcı enerji yapısı doğalgaz rezervlerinin Gazze'ye aktarılmasıyla alakalıdır. Uluslararası firmalar orada çalışıyorlar. Bundan sonra Filistin'in herhangi ihale açması halinde ihalelere katılacağız. Doğalgaz ve petrol aramacılığıyla ilgili uluslararası firmaların yaptığı gibi bu konuda öncü olacağız.'

Kıttaneh: Enerji planı yapıyoruz

İsrail saldırılarıyla insanlığı hedef aldığını, kadın ve çocukların katledildiğini, cami, hastane ve altyapının tahrip edildiğini vurgulayan Filistinli Bakan Kıttaneh, ateşkes sürecinde, büyük yıkım ve kötülüklere şahit olduklarını kaydetti. Enerji sektöründe Gazze'de hayata geçirecekleri bir planı önümüzdeki günlerde oluşturacaklarını dile getiren Kıttaneh, Gazze'nin yeniden yapılandırılması konusunda Türkiye'den, İsrail nezdinde girişimde bulunulması ve İsrail'in tutumunun yumuşatılması konusunda destek istediklerini de kaydetti.