Gelir uzmanlığı için sicil şartı gündemde

Torba tasarıyla getirilmesi öngörülen gelir uzmanlığı sınavının şartlarına hem Maliye Bakanlığı'nın üst düzey bürokratları, hem de gelir uzmanlığı sınavına girmeye hazırlanan maliye personeli tepki gösterdi. Gelir İdaresi Başkanlığı için alınacak 50 Gelir Uzman Yardımcısı için sicil şartı gündeme geldi

Cahit Saraçoğlu Yeni Şafak
Gelir uzmanlığı için sicil şartı gündemde
Torba tasarının 222'inci maddesine eklenen geçici 9'ncu madde ile başka kurumlarda geçici görevle çalışanlara gelir uzmanlığı hakkı getirilmesini sağlayacak olan sınavın açılmasıyla ilgili düzenlemeye Maliye Bakanlığı üst düzey bürokratları ve sınava hazırlanan maliye personeli tepki gösterdi. Maliye bürokratları ve çalışanlar, sınava katılma koşullarına ilişkin maddenin “sınava girecek personelin sicilinin Maliye Bakanlığı'ndan verilmesi” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini bildirdiler. Gerekçe olarak da, “Böylece, başka kurumlarda sadece sekreter ve danışmanlık yapıp, vergi dairelerinde, vergi denetimi gibi maliyenin ağır çalışma koşullarında görev yapmadan gelir uzmanı unvanı alınması engellenmelidir” denildi.

Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği, TBMM Genel Kurulu'nda ele alınan torba tasarıyla yeniden gelir uzmanlığı sınavı açılmasına ilişkin maddenin görüşülmesine yaklaşılırken, düzenlemeye hem Maliye Bakanlığı bürokratları hem de bakanlık bünyesinde çalışarak sınava hazırlananlar tepki gösterdi.

'YÜKÜ BİZ ÇEKİYORUZ' SERZENİŞİ

Torba tasarıdaki düzenlemenin çalıştığı kurum amirliğince sicil alan geçici görevli personeli kapsadığını vurgulayan bakanlık personelleri, geçici görevlilerin uzun zamandır maliye uygulamaları ile ilgilerinin kalmadığı ve geçici görevli oldukları kurumlarda farklı görevler yaptıkları hatırlatıldı. Yetkililer, “Bu sınavı aşıp, maliyenin yükünü yıllardır omuzlayanlarla aynı gösterge üzerinden (2200) maaş almaları da personele haksızlık olacaktır” değerlendirmesi yaptılar.

Maaşlar 500 TL kadar artacak

Bu arada torba tasarı ile sınava girmeye hak kazanıp, gelir uzmanı unvanını alacak personelin maaşlarında 2200 gösterge üzerinden olacağı, maaşlarının ortalama 400 ila 550 TL arasında bir artış sağlayacağı kaydedildi.

Sınavı 12 Mart'ta yapılacak

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, Ankara'da görevlendirilmek üzere 50 Gelir Uzman Yardımcısı alınacağını duyurdu. Bu kapsamda 12 Mart 2011 tarihinde gelir uzman yardımcılığı sınavı açılacağı bildirilen duyuruda, ÖSYM tarafından 27-28 Haziran 2009 ve 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavlarının birinden (KPSS) Puan No: KPSS 4 bölümünden 70 ve üzeri puan almış olma şartı bulunduğu belirtildi. Sınava başvuruların 7 Şubat tarihinde başlayıp 18 Şubat 2011'de sona ereceği kaydedildi. Sınav duyurusunda ayrıca, 30 yaşını doldurmamış olma şartı da aranıyor.