Sınav çetesi raporda

Operasyonun ilk etabının, soruları çalan ve dağıtanlara yönelik olduğu, soruşturmanın bundan sonra ‘sorulardan menfaat elde etmek’ ve ‘soruları dağıtmaya devam etmekle suçlananlara’ yönelik süreceği öğrenildi.

Yasemin Asan Yeni Şafak
ÖSYM Başkanlığı'nca hazırlanan “Yeni Türkiye'nin Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Sistemi, 2014'ten 2023'e” başlıklı rapor, kurumda bir dönem nasıl güvenlik zaafı oluşturulduğunu gözler önüne serdi. Mevcut sistemin tamamen yenilenmesi yerine dışarıdan 'yama yazılımlar' alınma yoluna gidildiğine dikkat çeken raporda, sisteme dışarıdan müdahale edilebilmesi için '123456' şeklinde kolay bir şifre belirlendiği kaydedildi. Raporda şu tespitler yer aldı:
- Öğrencilerin geleceğini belirleyen sınavlar 'ticarete' dönüştü ve sınav çeteleri oluştu.
- Bu çeteler dershaneler açarak haksız kazanım sağlama girişimlerini meşrulaştırdı.
- Birçok dershane, sınav sorularını önceden temin ederek kendi adaylarına verdi.

ÇALIŞANLARIN YARISI AKRABA


- Sınav tüccarlarının kurumda yapılanmalarının önüne geçilemedi. Ayrıca çalışanların yakınları işe alındı, kurumda belli gruplar oluştu. ÖSYM, 2010 yılı sonunda çalışanların yarıya yakınının akraba olduğu bir kurum haline geldi.
- Mevcut yazılımlar üzerine 'yama yazılımlar' yapılarak sistem yürütülmeye çalışıldı. 2010'da sadece ana makinanın yaşamını sürdürebilmesi için her yıl 2.5-3 milyon TL bakım ücreti veriliyordu. 2011 sonrası ÖSYM'de bir yıllık bakım maliyeti ile sistemlerin tamamı yenilendi.
- Ufak yazılımlarla çalışılması, kuruma dışarıdan müdahaleyi açık hale getirdi.