Kahvaltı yapma alışkanlığı kadar kahvaltının içeriğinin de büyük önem taşıdığını hatırlatan Prof. Dr.Muazzez Garipağaoğlu, kahvaltıda kan şekerini hızla yükselten ve sonra düşüren şekerli besinler yerine büyümek için gerekli olan protein açısından zengin peynir, süt, yumurta ile vitamin ve mineralden zengin taze sebze-meyve, ekmek, tahıl gevreği gibi besinlerin tüketilmesinin önemine işaret etti.
Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinlerin tüketimine bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Garipağaoğlu, ''Günlük 3 parça peynir, 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketimi ile çocukların sağlıklı kemik gelişimi sağlanmış olacaktır'' dedi.
Çocukların gelişimi için peynir
Zengin bir kalsiyum kaynağı olan peynirin, içerdiği protein miktarı ile pek çok besin maddesini geride bıraktığının altını çizen Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ''Örneğin peynirin 100 gramında yaklaşık 15-30 gram protein bulunurken, bu miktarın ette 8-20 gram, tavukta 13-15 gram, balıkta ise yaklaşık 15 gram olduğu biliniyor. Yani çocuklar her gün yeterli miktarda peynir tüketerek, sadece kalsiyum ihtiyaçlarının değil günlük protein ihtiyaçlarının da önemli bir bölümünü karşılayabilir. A ve B1, B6, B12 vitaminleri açısından da oldukça zengin olan peynir, aynı zamanda bir mineral deposu. Kalsiyum dışında fosfor ve sodyum da içeriyor. Mineraller sinir sistemi faaliyeti, kemik, diş ve kan oluşumu ile ilgili maddeler olduğundan peynir ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketilmelerinde fayda var.''
Örnek kahvaltı:
1. Süt – peynir – zeytin – domates – ekmek
2. Taze sıkılmış meyve suyu - peynirli omlet- zeytin
3. Taze sıkılmış meyve suyu - peynirli tost
Örnek beslenme çantası:
1. Taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı peynirli poğaça
2. Simit- peynir – meyve
3. Taze sıkılmış meyve suyu- peynirli sandviç