KANSERE KARŞI KORUYUCU
Narın genel sembolizmine bakıldığında onun Akdeniz, Orta Doğu, Hindistan çevrelerinde ve Orta Asyada''dan Çine kadar olan yerlerde bereket, üreme, doğuş, öldükten sonra dirilme, doğanın dirilişi ve ölümsüzlük simgesi olduğu farkedilmektedir. Osmanlı minyatüründe sıkça nar tutan kadın figürü görülmektedir. Çiçeğinden kabuğuna kadar sayısız faydası olan narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğudur. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.
SALATAYA DA YAKIŞIYOR
Küçücük dalların kendinden kat be kat ağırlıkta meyve verdiği, rengârenk renkleri ile doğada görsel şölen yaşatan nar; sevilen meyvelerin başında gelmesinin yanı sıra, yemek kültürümüzde farklı kullanım yöntemleriyle de karşımıza çıkıyor. Doğrudan taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak salatalarda, eti terbiyelemede veya doğrudan suyu sıkılıp meyve suyu olarak içilerek de tüketiliyor. Ayrıca salata ve tatlı süslemelerinde kullanılıyor. Özellikle de güllaç ve aşurelere çok yakışıyor. Nar ekşisi, nar suyunun içindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulmasıyla elde ediliyor. Eylül ve Ekim aylarında narların olgunlaşması ile birlikte birçok bölgede doğal nar ekşisi yapılıyor. Ülkemizde en çok kullanılan sosların başında geliyor. Bu yüzden bugün sağlıklı, katkısız nar ekşisinin nasıl yapıldığını paylaşacağım.
Nar ekşisi tarifi
Malzemeler: 5 kg kabuklu ekşi nar, 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Bütün narlar bıçak yardımıyla bölünür. Ardından kesilen kısım avuç içinde kalacak şekilde tahta kaşıkla kabuğuna vurularak nar taneleri ayrılır. Bu işlem bittikten sonra arada kaçan zar ve kabuklar da iyice temizlenir. Temizlenen nar taneleri bir robot yardımıyla rendelenir. Robot ile narların suyu çıkana kadar çevrilir. Ardından süzgece alınır. Kol kuvvetiyle narlar iyice ezilip süzülerek, suyu çıkarılır. Nar suyu genişçe bir tencereye alınır. En az 3-4 saat kaynatılır. Kaynarken üzerindeki köpükleri almayı ihmal etmeyin. Yoğun, akışkan bir kıvam aldığında nar ekşiniz olmuş demektir. Altını kapatmaya 5 dakika kala tuz atılır. Altı kapatıldıktan sonra soğuyana kadar dinlendirilir. Cam şişe veya kavanozlara doldurularak buzdolabında saklanır.