Hüznün mavisi

Ermenek’teki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin köyünde evlerin uydudan görüntüsü yürek burkuyor. Aşağıçağlar Köyü’ndeki evlerin üstü, yağışlardan korunmak için brandayla kapatılmış.

Oktay Yıldırım Yeni Şafak

28 Ekim 2014’te Ermenek’teki maden faciasında hayatını kaybeden 18 madenciden 6’sı Ermenek’in Aşağıçağlar Köyü’nde yaşıyordu. Facianın üzerinden 3 aya yakın süre geçmesine rağmen, Aşağıçağlar köylülerinin acısı hala taze. Eşlerini, babalarını kaybeden insanların hüznüne, geçim zorluğu eşlik ediyor. 
150 ERKEK MADENLERDE
700 yetişkinin yaşadığı köyde 400 tane erkek var. Köydeki en büyük geçim kaynağı ise maden işçiliği. Madenlerin olduğu Cenne bölgesine 30 kilometre mesafedeki köydeki 150 erkek maden ocaklarında çalışarak evine ekmek getirmeye çalışıyor. Maden ocaklarından emekli olmuş onlarca kişi de o köyün sakinlerinden.
EVLERİN ÇOĞU KERPİÇ
Aşağıçağlar Köyü’ne uydu fotoğraflarından bakıldığında çarpıcı bir gerçek ortaya çıkıyor. Fotoğraflarda havuzlu villalar gibi görünen mavi bölgeler, yağmur ve kardan korunmak evin çatısına yerleştirilen branda.
Evlerine çatı yaptıramayan madenciler, kışın korunmak için çatılara mavi branda sermiş. Köyde bulunan evlerin çoğu eski ve kerpiç. Kredi çekerek tuğladan yapılan evlerin ise kapısı ve penceresi yok. Suların altında kalan, Ali ve Kerim Haznedar kardeşlerin kredi çekip karşılıklı yaptırdıkları ev gibi.

O gün ilk iş günüydü

Aşağıçağlar köyündeki 6 kişi ilk iş günlerinde suların altında kaldı. Maden ocağının kapalı kaldığı günlerde 50 lira karşılığında elma toplayan madenciler, 2 ay kapalı kalan ocakta kaza günü iş başı yapmışlardı. Kimisinin eşi “gitme” diye yalvarmış, kimisi ise artık evinde yemek kalmadığı için sabah yanına bir elma alarak gitmiş ocağa. Kerim ve Ali Haznedar kardeşler, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı ve Bahri Üzer. sabah çıktıkları, mavi brandadan çatılı evlerine bir daha geri dönemedi.