VÜCUT İÇİN BİRÇOK YARARI BULUNUYOR
Çözünür posalar bağırsaklarda hızlıca fermente olduğu için bağırsaktaki florayı değiştirerek, bakterilerin kansere neden olan etkisini azalttığını belirten Güler, şunları söyledi: ''Ayrıca, bağırsak hücreleri için enerji kaynağını oluşturuyor. Çözünür posalar, bağırsaktaki safra asitlerinin emilimini engelleyerek, kan kolesterolünün düşmesine yardımcı oluyor. Bunun dışında şeker olarak adlandırılan glikozun da emilimini azaltarak kan şekerinde ani yükselmeleri önlüyor ve daha düzgün bir post- prandiyal (yemek sonrası) kan şekeri takibi sağlıyor. Ayrıca, bağırsaklarda jel oluşturarak viskoz bir yapı oluşturuyor. Böylece posanın hepsi kabızlık önlemede değil, ishali kesmede de kullanılabiliyor. Özellikle kuru baklagiller, bezelye, yulaf, arpa, portakal, havuç ve elma çözünür posanın iyi kaynaklarından bazıları.''
"OBEZİTE HIZLA ARTIYOR"
Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Obezite; kalp-damar hastalıkları, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor. Obezitenin artışındaki nedenlere baktığımızda tam buğday ekmeği yerine hamburger ekmeği ile pizzanın; meyve yerine hazır meyve suları, tatlılar ve şekerlemelerin; ceviz, fındık ya da çekirdek yerine de cips ve jelibonların tüketildiğini görüyoruz. Günümüzde evde pişirilen yemekler yerine dışarıda ayaküstü tüketilen besinler nedeniyle de sağlıklı posa alımından söz etmek pek mümkün değil. Özellikle Batı toplumlarında medeniyet hastalığı olarak bilinen kabızlık, spastik kolon, hemoroit, safra taşları, diyabet, kalp-damar hastalıkları ile diyet posası arasında ters orantı var. Yüksek posalı diyetlerle beslenen Afrika toplumlarında bu grup hastalıklar yok denecek kadar az görülüyor.''