Sağlıklı bir hamilelik için ne yapmalıyım?

Aşırı kilo almaktan korkmayacağınız, aş erdiğinizde çekinmeyeceğiniz bir hamilelik dönemi geçirmek için yapabileceğiniz çok şey var. Eğer bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz beslenmenize de o andan itibaren daha da dikkat etmeye başlamalısınız.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Sağlıklı bir hamilelik için ne yapmalıyım?
Diyet Formula diyetisyeni Dyt. Yasemin Batmaca “Hamile kalmanızdan, sağlıklı bir gebelik geçirmenize, bebeğin gelişimine kadar tüm geçirdiğiniz tüm evrelerde hamilelik öncesi ve hamilelikteki beslenmeniz önemli rol oynar. Hamilelikte düzenli ve dengeli beslenme anne ile bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır. “ diyor ve ekliyor;

GEBELİK ÖNCESİ:

Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Özellikle Kuru fasulye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday gibi folik asit engini yiyecekler, mutlaka yeterli tüketilmelidir. Demir alımı ve emilimi için C vitaminine dikkat edilmelidir. Demir; kırmızı et, yumurta, tahin, pekmez, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. C vitamini ise yeşil sivri biber, karnabahar, ıspanak, çilek, portakal, greyfurt, mandalina, şeftali, domates gibi besinlerde vardır. Balık, tam buğday, yeşil yapraklı sebze, kuru meyvelerde yoğun olarak bulunan B6 vitamini ve zengin olarak sebzelerde, sıvı yağlarda, tahıllarda, yumurtada bulunan E vitamini yine hormonal denge ile ilgili vücutta önemli bir görev alır.

HAMİLELİK

Vücutta, yumurtalıklarda üretilerek salgılanan östrojen ve progesteron hormonları

sayesinde oluşan bu dönemde, kadının vücudunda, bir yandan bebeğin oluşması ve gelişmesi, diğer yandan da annenin artan ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için beslenmede mutlaka önemli değişiklikler yapılması gerekir. Ayrıca hamilelikte oluşturulan depolar emziklilikte kullanılacağı için, hamilelik dönemine yoğun özen gösterilmektedir. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, tüm besin gruplarından her öğünde yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmelidir.

DİKKAT

  • Her gün tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda tüketilmelidir.

  • Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

  • Kafein tüketilmemeli, kafein içeren çay, kahve yerine süt, ayran, şekersiz komposto, taze meyve suyu gibi besinler tüketilmelidir. Ayrıca yeşil çay da tüketilmek isteniyorsa kafeinsiz olarak tercih edilmelidir.

  • Hamilelikte sıklıkla yaşanılan, kabızlık problemini önlemek için posa içeren besin tüketimine, yeterli su içmeye ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir.

  • Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hamilelikte oluşabilecek olan ödemi azaltmak için mutlaka yeterli su tüketilmelidir.

  • Herhangi bir ilaç, vitamin veya mineral kullanılmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır.

  • Kilo alımı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir çünkü eksik veya fazla kilo alımının sakıncaları büyüktür.

    ALINMASI GEREKEN VİTAMİN VE MİNERALLER

    Bebeğin ve annenin sağlığı açısından son derece önemli olan:

    Folik asit:

    Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için gereklidir. Kuru fasulye, mercimek, ceviz, ıspanak zengin kaynaklarıdır.

    B12vitamini:

    Bilişsel fonksiyonlarda görev alan B12 vitamini için, Süt, peynir, balık zengin kaynaklardır.

    A Vitamini:

    Havuç, kayısı, yumurta ve ıspanak zengin kaynaklarıdır. D ve C Vitaminleri çok önemlidir.

    Demir: Kan yapımında görev alan demirden zengin kaynaklar, yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru üzüm, kuru baklagillerdir.

    Kalsiyum:

    Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum, süt ve ürünlerinde zengindir.

    Çinko:

    Bebekte büyüme yetersizlikleri, ölü doğumlar ve doğumsal anomaliler görülebilir. Peynir, ceviz ve bulgurda bulunur.

    İyot:

    Yetersizlikleri düşük ve ölü doğumlara neden olabilen iyot, balık ve deniz ürünlerinde, tavukta, beyaz peynirde, kurubaklagiller, yumurta ve sütte zengin olarak bulunur.

    Omega- 3 ve omega-6 yağ asitlerinin dengeli alımı, bebek gelişimi için çok önemlidir.