Cennet Hurması yiyelim
Şimdilerde cennet hurması zamanı. Trabzon hurması ya da daha eski bilinen adı ile Cennet hurması, Akdeniz Hurması veya yöresel adı ile Ambe, Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Türkiye''de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Bir rivayete göre cennet hurmasına Trabzon hurması denilmesi, hurmanın Trabzon''dan çıkmasından kaynaklı değil de, saraya sunulan envai çeşitli meyvelerden Karadeniz''de üretilenlerin Trabzon limanından gönderilmesi nedeniyleymiş. Bu hafta vitamin zengini bu meyveden hafif bir tatlı yapacağız.
Hurma dolması
Malzemeler: 4 adet Trabzon hurması (Cennet hurması), yarım su bardağı ceviz, 6-7 adet bisküvi, 1 çay bardağı bal, 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt.
Hazırlanışı: Hurmaların kabuklarını soyup, içlerini kaşık yardımıyla oyun. Çıkardığınız içleri rendeleyin. Ceviz, bisküvi, bal ve rendelenmiş hurma içini karıştırıp, hurmaların içine doldurun. Hurmaları servis tabağına alın. Toz krem şantiyi soğuk süt ile mikserleyin. Krem şantinin yarısını servis tabağına yayın. Hurmaları krem şantinin üzerine yerleştirin. Hurmaların üzerlerini krem şanti ile süsleyip servis yapın.