Türkiye''yi anlamak

Yusuf Genç Yeni Şafak
Türkiye''yi anlamak
Son iki yüz yılını yalnızca doğru cevaplar üretemediği için değil, doğru sorular da soramadığı için yaşadığı siyasi krizin içinde coğrafyasıyla birlikte ufkunu da daraltarak geçirmiş bir ülke Türkiye. Fikri üretiminin coğrafyanın merkez topraklarının dışından gerçekleştiği varsayımı mümkün olsaydı, coğrafi küçülmenin fikri küçülmeyi de beraberinde getirmesi izahı mümkün karşılanabilirdi. Bütünüyle öyle değildi ve zaten öyle olmadı. Doğru sorular üzerine düşüneceğimiz cevaplar Türkiye''nin doğru anlaşılması için bize imkân sunacaktır.

Doğru soruları, tarihi metinlerin yedeğinde ortaya çıkarmak ve toplamda Türkiye''nin doğru anlaşılması için ömür tüketen Prof. Dr. İsmail Kara, uzunca bir süredir neşrini beklediğimiz Hilafet Risaleleri''nin altıncı cildini nihayet okuyucuyla buluşturdu. Diğer ciltler gibi altıncı cildin de Klasik Yayınları arasından çıktığı risalelerin beşinci cildiyle birlikte Cumhuriyet Devri''nin ikinci kitabı olan altıncı cilt, sadece 1923 yılında neşri gerçekleşen dokuz ayrı hilafet risalesini ve etkili dört ek metni içeriyor. Daha önce altı ciltle tamamlanacağını düşündüğümüz eserin yayınlanan altıncı cildinin verdiği ilk haber, ek metinler ilave edilmezse, en az iki cilt daha risalelerin toplamına ekleneceği.

Altıncı cilt, hilafetin saltanattan ayrılmasından sonraki ve hilafetin kaldırılmasından önceki -İsmail Kara Hoca''nın deyişiyle- o uzun yıl içerisindeki tartışmaları, Mete Tunçay''ın da deyişiyle ''risaleler savaşı''nı ihtiva ediyor. Cumhuriyet devri hilafet tartışma metinlerinin doğrudan aktarılması ve okuyucu açısından okunmasının önemi, dönem içerisindeki tartışmalar üzerinden bugüne taşınan hilafet kurumu tasavvurunun ne denli yüzeysel oluştuğunu görmeyi bütün açılarıyla mümkün kılmasıdır diyebiliriz. Hilafet tartışmalarının gerekçeleri ve konunun giderek ''milli'', ''yerel'' bir çerçeveye sıkıştırılması, Türkiye''nin ufkunun nasıl daraltıldığının da göstermesi açısından önemli.

Hilafet Risaleleri ile ilk kez temas etmiş olan okuyucu için belirtmekte fayda var. Altıncı cildi elinize almanız için diğer beş cildi okumuş olmanız gerekmiyor. Bahsi geçen başlıklar itibariyle doğrudan altıncı ciltle de -diğer ciltler gibi- ayrıca ünsiyet kurmak mümkün. Türk düşüncesi için bir yol aydınlığı, bir nefes aralığı olan İsmail Kara''ya tek başına inşa ettiği büyük binaya koyduğu bu tuğla için de ne kadar teşekkür etsek az.

Kitabın Künyesi:

İslam Siyasi Düşüncesinde Değişim ve Süreklilik

Hilafet Risaleleri 6

Haz. İsmail Kara

Klasik Yayınları

Haziran 2014

613 Sayfa