10. yılında, Muhafazakâr Düşünce Dergisi

Muhafazakâr Düşünce Dergisi 40. sayısı ile onuncu yılını tamamladı. Fikir dergiciliğinin son derece zor olduğu ülkemiz koşullarında on yıl boyunca, kaliteden taviz vermeden ve tökezlemeden 40 sayı çıkarabilmenin gururunu yaşadıklarını belirten dergi, bu başarıyı okuyucularının katkısına borçlu olduklarını ifade ederek, teşekkür ediyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat Yeni Şafak
10. yılında, Muhafazakâr Düşünce Dergisi
Muhafazakâr Düşünce Dergisi 40. sayısında yeniden başa dönmek, muhafazakarlığı yeniden ele almak istediklerini belirterek, Türkiye''de de dünyada da önemli gelişmelerin yaşandığını ve dolayısıyla muhafazakarlığın da yeniden değerlendirilmesi, yeniden yorumlanması ve değişen koşullarda yeniden okunması gerektiğine dikkat çekerek bu sayı da bunu gerçekleştiriyor.

Derginin ilk makalesi Türkiye''de muhafazakâr düşünce üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınan Bengül Güngörmez ait. Güngörmez ''Jakoben Moderniste Karşı Endişeli Modern: Türk Muhafazakârlığı Üzerine Genel Bir Değerlendirme'' başlıklı makalesinde Cumhuriyet''in erken döneminde yaşamış olan Türk elitlerinin, yani Jakoben modernistler ile modern muhafazakârların Türk modernleşmesi hususundaki zihniyeti değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeye göre iki farklı tipte zihniyete sahip entelektüel şu adlandırmayla teşhis ediliyor: ''Müstağrip'' (Cemil Meriç''in adlandırmasıyla) ve ''huzursuz modern'', diğer bir deyişle ''modern muhafazakâr''. Söz konusu değerlendirmeye göre Türk elitlerinin birbirlerinden farklı ama ikisinin de esasında ''modern'' olduğu ifade ediliyor. Makalede sözü edilen Türk elitlerinin Türkiye''nin modernleşmesi ve Batılılaşması hususundaki politik tavırları ve politik amaçları da değerlendirilmeler arasında yer alıyor.

Aliyar Demirci ''Kültürel Muhafazakârların İstanbul''u ya da Fikir ve Estetik Hayatımızın Yitik Malı İstanbul'' başlıklı çalışmasında İstanbul üzerinden bir muhafazakârlık okuması yapıyor. Kültürel muhafazakârlar, siyasî muhafazakârlığın kendisini ifade edemediği bir dönemde medeniyet ve kimlik meselemizi sorgulayan ve İstanbul üzerinden bir seçenek sunan önemli bir ekol olmasına dşkkat çekiyor.

Hakan Köni tarafından kaleme alınan ''Muhafazakâr Düşüncede Yönetim Anlayışı: 18. yy.''dan 20. yy.''ın başlarına'' başlıklı makale muhafazakârlığı yönetim düşüncesi üzerinden değerlendiriyor.

Hüseyin Şeyhanlıoğlu ''Siyasal Muhafazakârlığın Temel İlkeleri'' başlıklı makalesinde muhafazakârlığın temel ilklerini değerlendiriyor.

Fatma Yurttaş Özcan ''27 Mayıs Sonrası Milliyetçi Muhafazakâr Aydınların Örgütlenme Çabaları ve Siyasi Gelişmeler Üzerindeki Etkileri: Aydınlar Ocağı'' başlıklı çalışmasında Aydınlar Ocağı''nı inceliyor.

Kamber Çakır tarafından kaleme alınan ''Muhafazakârlıktan Önce Geleneksel Dünyada Maverdi'' adlı makalesi modern dönemlere ait bir olgu olan muhafazakârlığı modernlik öncesi döneme ait bir isim olan Maverdi ile beraber değerlendiriyor.

Değerlendirme kısmında Ali Osman Sezer''in Modernlik ve Muhafazakârlık başlık çalışmasını sunuluyor.

Derkenar kısmında Ahmet Koyuncu ve Mehmet Birekul''un ortak çalışması olan ''Bir Model Arayışı Olarak Uluslararası İmam Hatip Liseleri'' başlıklı makaleyi sunuluyor. Makale bir model arayışı olarak dünyanın gündemine sunulan Uluslararası İmam Hatip Liselerinin amaç, misyon ve vizyonuna ilişkin temel problemleri gündeme taşıyarak, pratikte karşılaşılan sorunlarını tespit etmeye ve buradan hareketle bu okullarla ilgili içten bir bakışın hakim olduğu bir durum tespitine odaklanması dikkat çekiyor.

Muhafazakâr Düşünce Dergisi'nin gelecek sayısında ise dosya konusu ''Kadın'' olacak.