Pardus'un Yarını Çalıştayı'ndan çıkan sonuç ne?

Melih Bayram Dede Yeni Şafak
Pardus'un Yarını Çalıştayı'ndan çıkan sonuç ne?
Bir süre önce, Pardus'un Yarını Çalıştayı'na davetli olduğumu, ancak başka bir programla çakıştığı için katılamayacağımı yazmıştım.

Bu konuyla ilgili yeni bir gelişme var. Çalıştayda Pardus projesine devam edildiği tekrarlanmış ve bir sonuç metni yayınlanmış. O metni kayda geçsin diye buradan paylaşmak istiyorum.

Pardus'un Yarını Çalıştayı Sonuç Metni

Pardus'un Yarını Çalıştayı, Türkiye?deki özgür yazılım topluluğundan davet edilen 36 kişinin katılımıyla tamamlandı.

Pardus Projesi'nin Türkiye özgür yazılım hareketinin vazgeçilmez bir parçası olduğu bir kez daha vurgulandı. Pardus'un gelişiminin gerek bireysel gerek kurumsal sürüm olarak TÜBİTAK öncülüğünde, topluluğun katılımıyla sürdürüleceği TÜBİTAK tarafından belirtildi. Pardus'un geleceğine yön verecek, gerekli kararları alacak bir kurul oluşturuldu. Kurul, aşağıdaki temsilcilerden oluşacaktır:

TÜBİTAK yönetim temsilcisi

STK temsilcisi

Kullanıcı topluluğu temsilcisi

Geliştirici temsilcileri (biri topluluktan olmak üzere 2 kişi)

Pardus çözüm ortaklarından bir temsilci

Üniversite (akademik) temsilci

Kamu kurumlarından temsilci

Kurul şeffaf olacak, yapılan çalışmaların hem Türkçe hem İngilizce olarak topluma duyurulması sağlanacaktır. Kurul üyeleri kendi temsil ettikleri topluluklardan seçim yoluyla belirlenecektir.

Pardus'un en önemli hedefinin en iyi Türkçe desteği veren işletim sistemi haline gelmek olduğu, Türkçe dil desteği ve belgeleme çalışmalarına toplulukla birlikte öncelik verileceği vurgulandı.