KALKAN TEKNOLOJİSİ OTURDU
Kalkan balığı projelerinin 10 yıl sürdüğünü anlatan Aydın, şöyle konuştu: "Şimdi o teknolojimiz oturdu. Biz üretim yapıyoruz. Her yıl denize balık bırakıyoruz. Özel sektöre yavru temin ediyoruz. Kalkan balığı üretimini düzenli program haline getirdik. Ülke açısından yeni bir şey. Bölge ülkeleri de dahil tek üretim merkezine sahibiz. Özel sistemlerimiz var. Yazın Karadeniz'in üstü ısınıyor altından su almanız gerekiyor, özel pompalama sistemlerimiz var. Yassı balıkların üretim teknikleri çok kolay değil. Kalkan balığı 20 dereceyi geçen sıcaklıkta zorlanıyor."
MERSİN BALIĞINDAN YAVRU ELDE EDİLDİ
Aydın, mersin balığının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, enstitü olarak uzun yıllardır bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Mersin balığı çalışmalarının zaman aldığını belirten Aydın, "Çünkü balıklar türüne bağlı olarak 4 yaş ile 15 yaş arasında yumurta verebiliyor. İlk kez bu yıl enstitü olarak mersin balığından yumurta aldık yavru elde ettik. Bu Türkiye açısından bir ilktir. Önümüzdeki yıllarda bu miktarı ve sayıyı artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.