'HASTALIKLI DALLAR İMHA EDİLMELİ'
Toprak tahlili sonucunda kireç ihtiyacı duyulan bahçelere ve fındıkta yaşanan külleme hastalığına değinen Yılmaz, "Toprak tahlil sonuçları kireç atılması gerektiğini ön görürse toprağa kireç atarak, bahçenin gübreleme aşamasına gelmesine sağlamalıyız. Kireç attıktan en az 2 ay sonra potasyumlu ve fosforlu gübreleme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca neme bağlı olarak bölgemizde yaşanan külleme hastalığına karşı da önlemler alınmalıdır. Budama ile kesilen hastalıklı dalların bahçede bırakılmaması, yakılarak imha edilmesi gerekiyor. Dallar yakılmaz da başka işlemlerde kullanılırsa, dalın içinde yaşayan dalkıran canlısı sıcaklarla birlikte tekrar ortaya çıkarak fındığa zarar vermeye devam ediyor. Bu sebeple yakıp imha edilmelidir" diye konuştu.
'FINDIK OCAKLARINDA 6-7 DAL BIRAKILMALI'
Fındık dallarının kesilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri belirten İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Fındıkta gübreleme işlemi dal kesiminin ardından yapılmalıdır. Gübrelemeyi dal kesmeden önce yaparsak, bahçeden çıkarılacak olan dalları da gübrelemiş oluruz. Fındık kesimin de fındık ocaklarının tam ortasında dal bırakmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü ortada bulunan dallar güneş alamadığı için boyları uzar, meyve veren yan dalları oluşturamaz bu da ürün verimliliğinde düşüşlere yol açar. Kesimde dikkat etmemiz gereken en önemli ayrıntı budur. Ayrıca bahçenin durumuna göre bir ocakta ortalama 6-8 dal olmalıdır" şeklinde konuştu.