Enstitü müdürü Fatih Özdemir, Bakanlık kontrolünde 2006 yılında ıslah çalışmalarının temelinin atıldığını söyledi. Kurum olarak 2009'da Konya, Karaman, Mersin, Antalya, Eskişehir ve Aksaray gibi illerde ıslah projesi başlattıklarını belirten Özdemir, çalışmaların et ve süt üretimi artışına katkı sağladığını dile getirdi.
GELİŞMELERİ TAKİP EDİLDİ
Özdemir, projenin kabul eden üreticilere ait işletmelerde uygulandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Halk Elinde Islah Projesi, üreticiye ait hayvanların kendi koşullarında ıslah edilmesini amaçlıyor. Teknik elemanlarımız uygun yerlerde sürüleri tespit ederek projeye dahil etti. Akkaraman ve Merinos koyun ırkları ile kıl keçisi ıslahı için proje uygulandı. Kontrol altına alınan sürü ile ilgili bütün gelişme takip edildi. Sürünün genetik ilerlemesi de koç katımı ile sağlandı. Enstitümüzden veya proje yürütülen diğer işletmelerden damızlık değeri yüksek koçlar bu işletmelere verildi. Yavruların belirli aralıklarla ağırlıkları alınarak, sürüdeki gelişme potansiyeli ölçüldü."
'EN AZ GELİŞENDE 5,5 KİLO ARTIŞ'
Proje ile koyun ve keçilerde kilo artışı sağlandığını vurgulayan Özdemir, "Çalışmalar başladığı günden bu yana en az gelişme gösteren hayvanda, öncesine kıyasla 5,5 kilo canlı ağırlık artışı oldu. 10 kilo artış olan da var. Üreticimiz hayvanını önceden 40 kilo satıyorsa şimdi en az 45 kilo olarak satışa sunuyor. Bu, ülkemizin et üretiminde ihtiyacın karşılanması adına da çok önemli bir uygulamadır" diye konuştu. Hayvan sayısı, kalitesi, et ve süt veriminde sağlanan artışın projenin son derece başarılı şekilde uygulandığını gösterdiğine dikkati çeken Özdemir, sadece Konya'da proje kapsamında 2013 yılında yetiştiricilere 1 milyon 700 bin lira destek sağlandığını ifade etti.