T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
10 milyar dolarlık morfin

Apandisit ameliyatı olması gereken ve acı içinde kıvranan bir hastaya kuvvetli ağrı kesici vererek evine göndermek, hastaya yapılacak en büyük kötülüklerden birisidir. Ağrı kesicinin şiddetine bağlı olarak hasta, acıyı hissetmeyecek, ancak başlangıç noktasına göre daha olumsuz bir sonuçla karşı karşıya kalacak, belki hayatını kaybedecektir.

Ağrı kesici, hastanın esas rahatsızlığını kamufle eder ve gerekli tedbirleri almasını engeller.

Ağrı kesici verilmeseydi, sonuçta rahatsızlığı teşhis edilecek ve uygun tedavi yöntemi belirlenecekti.

Ağrı kesici, ağrıyı geçici olarak ortadan kaldırdığı için hastalığının gerçek sebebinin belirlenmesine engel teşkil eder.

Kemal Derviş tarafından sağlanan 10 milyar Dolarlık kredi, ekonomi üzerine morfin etkisi yapmaktadır.

Krizi ortaya çıkaran faktörlerin tamamı ortada dururken ve hatalı borçlanma politikaları uygulanmaya devam edilirken, gelen kredi, problemlerin üzerinin örtülmesine neden olmaktadır.

10 milyar Dolarlık kredi beklentisinin, makro ekonomik göstergeleri olumluya çevirmesi için hiçbir neden bulunmamaktadır.

Her şeyden önce, sağlanan kredi karşılıksız değildir. Dış borcumuza ilave edilecek ve faiziyle birlikte geriye ödenecektir. Ayrıca kısa vadeli bir kredidir.

Türkiye'nin kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin sadece onda birine tekabül etmektedir. Bankaların açık pozisyonlarını kapatmaya dahi kafi gelmemektedir. Türkiye'nin kısa vadeli, yani 2001 yılı içinde yönetilmesi gereken 90 milyar Doların üzerinde döviz yükümlülüğü bulunmaktadır. 10 milyar Dolar devede kulak kalır.

10 milyar Dolarlık döviz krizin patlak verdiği günlerde, birkaç gün içinde satılmıştı. Birkaç günde kaybedilen döviz miktarını elde edilebilmek için verilmedik taviz kalmadı. Onu da bin bir nazla, bir yıla yayarak veriyorlar.

10 milyarın geliş hikayesi

10 milyar Dolar, TL'de yakalanan yabancı yatırımcılarla büyük yerli sermaye gruplarının kayıplarını azaltmak için Türkiye'ye verilmektedir.

Hazine'ye TL olarak verilen borçlar toplamı 45 katrilyon liradır. Krizden önce 65 milyar Dolara tekabül eden iç borcun bugünkü Dolar değeri 39 milyardır. Devlet'e borç verenler devalüasyon nedeniyle 26 milyar Dolar zarara uğramışlardır.

Ellerindeki Hazine bonolarının değeri önemli ölçüde düşmüştür. Müdahele edilmezse düşmeye devam edecek.

Doların değeri arttıkça Devlet'e borç verenler kaybetmektedir.

Kemal Derviş, özellikle zarara uğrayan yabancıların kayıplarını telafi etmek için buradadır. 10 milyar Dolar da TL'de yakalanan yabancılar için gönderilmektedir.

Londra merkezli J.P. Morgan Bankası, ellerinde Türk Hazine bonosu bulunan yabancı yatırımcılara, İMF ile Türk Hükümeti'nin anlaşmasından sonra hazine bonolarının fiyatlarının artacağını, bonoların fiyatları yükselince tamamını satarak çıkmalarını tavsiye etmektedir. Konuyla ilgili haber, Turknet'in 27. 04. 2001 tarihli sitesinde yer almıştır.

Amaç bellidir. Devalüasyondan sonra hazine bonolarının fiyatı düştüğü için yabancı yatırımcılar hazine bonolarından çıkamamaktadırlar. Kemal Derviş gelecek olan 10 milyar Dolarla, yabancı yatırımcılara, ellerindeki hazine bonolarını satmaları için uygun ortam oluşturmaktadır.

Gelecek olan paranın etkisi ve basının yönlendirmesiyle beklentiler olumluya dönecek. Dövizin fiyatı ve faizler düşecek, borsa endeksi yükselecek. Bu gelişmelere bağlı olarak hazine bonolarının fiyatı da yükselecek. Yabancı yatırımcılar hazine bonolarını satacak ve Dolara geçecekler.

Bu işlemden yabancılar iki şekilde kazançlı çıkmaktadır.

Birincisi, hazine bonolarını yüksek fiyattan ellerinden çıkarma imkanına kavuşmaktaadırlar.

İkincisi ise Doları daha ucuza, örneğin, 1.3 milyon lira yerine 1.1 milyon liraya satın alabilmektedirler.

Bu imkandan, hazine bonosu almış olan yabancıların dışında, Devlet'e borç vermiş büyük yerli sermaye grupları da faydalanacaklardır. Bunların büyük çoğunluğunun da TÜSİAD üyesi olduklarının belirtilmesi gerekiyor.

Sonra ne olacak?

Sonbahar aylarında ekonomi tekrar patlayacak, dövizin fiyatı yeniden kontrol dışına çıkacak. Devalüasyon, yüksek enflasyon ve bildik sahneler tekrar yaşanacak. Kemal Derviş de görevini yapmanın gönül rahatlığı ile ülkesine dönecek.

Gelecek 10 milyar Dolar, kamu oyunu aşırı iyimserliğe sevk etmektedir. Gerçeklerle yüzleşmemizi ve sorunların üzerine gidilmesini engellemekte, fiktif refah seviyesini sürdürmemize ve ürettiğimizin üzerinde tüketmemize neden olmaktadır. Kısacası 10 milyar Dolar, ameliyat edilmesi gereken ekonomimize uyuşturucu etkisi yapmıştır.


2 Mayıs 2001
Çarşamba
 
NURETTİN CANİKLİ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED