T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

MHP Ersümer'e karşı

Ersümer'in aklanmasına yönelik çabanın yanında olmayacaklarının sinyalini veren Bahçeli, "Siyasetçi üzerine 'denetimden kaçan insan' gölgesinin düşürülmesi siyasete inancı zayıflatıyor" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, "Sürekli yolsuzlukların odağında bırakılan siyasetçi üzerine bir de 'denetimden kaçan insan' gölgesinin düşürülmesi milletimizin siyasete olan inancını zayıflatmaktadır" dedi. Bahçeli, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasını istedi.

MHP Grup toplantısındaki konuşmasını "yolsuzlukla mücadele"ye ayıran Bahçeli, "Ülkemizde bazı kamu görevlilerinin ve siyasetçilerin de içinde yer aldığı yolsuzluk ve usulsüzlükler, toplumda haklı olarak kamu yönetimine ve siyasete karşı bir güvensizlik ve soğuma duygusunun gelişmesine yol açmıştır" diye konuştu.

Siyasi ve bürokratik yozlaşma ile yolsuzlukların ülkelerin geleceğine yönelik bir tehdit olarak algılanmasının doğru olduğunu belirten Bahçeli, "Daha vahim olanı, skandal boyutundaki yolsuzluklara karşı kamu vicdanını rahatlatacak, yapanın yanına kar kalmasını önleyecek bir çözüm getirilmemiştir. Türkiye'ye zarar verdiği öne sürülen pek çok olayın da gerçekte hangi boyutlarda olduğu, faillerinin sorumluluğunun tespiti noktalarında da topluma karşı bir cevap verilememiştir" dedi.

Birbirlerini akladılar

Parlamento denetiminin güvenirliğini ve inandırıcılığını büyük ölçüde kaybettiğini de belirten Bahçeli, DYP lideri Tansu Çiller ile ANAP lideri Mesut Yılmaz'ı kastederek, "Geçtiğimiz dönemlerde, iktidar ve muhalefet gruplarının karşılıklı olarak verdikleri gensoru, araştırma ve soruşturma önergeleri, daha sonra karşılıklı anlaşmalarla ortadan kaldırılmıştır. Meclis denetim yollarının siyasi rekabet ve şantaj aracı olarak kullanılması alışkanlığı, haklı durumlarda dahi bu yola başvurulması halinde şüpheli bir durum yaratmaktadır" dedi.

Sürekli bir şekilde yolsuzlukların ve yozlaşmanın odağında bırakılan siyasetçi üzerine bir de "denetimden kaçan insan" gölgesinin düşürülmesinin halkın siyasete olan inancını zayıflattığını vurgulayan Bahçeli, şöyle konuştu: "Bir taraftan siyasetin gereksiz yere töhmet altında kalmasına yol açmaktan şiddetle kaçınmak, diğer taraftan da kamuoyu ve yargı denetiminden kaçmamak çok önemlidir. Bunun içindir ki, başta milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlandırılması hususu olmak üzere, yargı ve denetim reformu gibi sorunun çözümünde fayda sağlayacak her türlü gerçekçi ve yapıcı tavrı sergilemekten kaçınmak hiçbir şekilde mümkün değildir."

Dokunulmazlıklar kalksın

Bahçeli, siyasetin itibar yitirmesinin önüne yine bu kurumun geçeceğini belirterek, milletvekili dokunulmazlığı ile siyasi partilerin gelir ve gider denetiminin yeniden düzenlenmesini önerdi.

Devlet Bahçeli, milletvekili dokunulmazlığının belli ölçüler içinde olduğunu belirterek, haksız ve asılsız suç isnatları ile Meclis kararı olmadan milletvekilinin yasama görevlerinden alınmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

"Bizim görüşümüz, milletvekili dokunulmazlıklarının yeniden ele alınmasının kaçınılmaz olduğudur" diyen Bahçeli, bu çerçevede Anayasa'nın 83. ve 100. maddesinin yeniden düzenlemesi; suçüstü hali, zimmet, irtikap, hırsızlık, sahtecilik, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma gibi suçları işleyen milletvekili ya da bakanın sorgulanması ve yargılanmasında Meclis kararına gerek olmaması önerisinde bulundu.



2 Mayıs 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED