YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Savaş Demirel'i övdü

Demirel'i, "Beni tek anlayan kişi, benim düşündüklerimi ifade ediyordu" diye tanımlayan Savaş, Cumhurbaşkanı Sezer'i "Atatürkçülerle kavgası var. Köşk'e gitmedim çünkü beni kabul etmeyebilirdi" dedi.

Başsavcılık görevine getirilmeden önce Demirel'le görüştüğünü açaklayan Savaş, "Beni tek anlayan Demirel oldu" dedi. Savaş, "Benim düşündüklerimi o ifade edebiliyordu" diye konuştu. Savaş, kendisini yeniden aynı göreve getirmeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i zaman zaman açık, bazen de imalı biçimde eleştirdi. Savaş, Sezer'i 'tarikatlara yakın' dediği Haşim Kılıç'ı 6 oya karşılık 5 oy ile seçtiğini ve "Sezer'in Atatürkçüler'le kavgası olduğunu" ileri sürdü. Savaş, yeni Başsavcı Sabih Kanadoğlu'nun ise Atatürkçü olduğunu, görevini en iyi şekilde yapacağına inandığını belirtti.

Vatan haini hukukçular!

Önceki akşam Kanal 6 Televizyonu'nda, gazeteci Hulki Cevizoğlu'nun "Ceviz Kabuğu" programına katılan Başsavcı Savaş, hiç kimsenin kendisine görevini yapmadığı, dürüst olmadığı yönünde suçlamalarda bulunamayacağını belirtti. Toplumun büyük kesiminin kendisine karşı sevgi beslediğini, ancak sevmeyenlerin de olabileceğini belirten Savaş, medyada, hukukçular arasında hainlerin bulunduğunu, bununla sadece bu kesimi değil, devlete karşı örgütlenme içinde olan yasadışı örgütleri de kastettiğini, Atatürkçü, hukukçu ve basın mensuplarının da çoğunlukta olduğunu söyledi.

Demirel beni anlıyordu

4 yıl önce yapılan Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ikinci sırada olduğunu hatırlatan Savaş, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, daha seçimler yapılmadan kaç oy alacağını tahmin ederek söylediğini, bunu gerekçeleriyle de anlattığını kaydetti.

Demirel'e yaptığı çalışmaları içeren kitapları sunduğunu ve Demirel'in kendisini Başsavcılığa atadığını hatırlatan Savaş, "Buradaki seçim, boşalmış bir makama yapılmış atamadır. İkinci defa yapılan seçim ise benim görevim devam ederken yapılan, yenileme seçimidir. Sayın Demirel, beni en iyi anlayan insanlardan biriydi. Benim düşündüklerimi o ifade edebiliyordu" diye konuştu.

Sezer'in yetkisi çok

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Cumhurbaşkanlığına verilen yetkiler, parlamenter demokrasinin sınırlarını aşmaktadır. Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi üyelerini seçme ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı atama yetkisine son vermesi gerektiğini" ifade ettiğini belirten Savaş, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı bu sözü söyledikten sonra Yargıtay'ın büyük bir çoğunlukla birinci sırada gösterdiği bir adayı seçmemesi, takdir hakkının nasıl kullanıldığının değerlendirmesi açısından önemlidir. Cumhurbaşkanı'nın bu yetkisi, yargı denetimi dışında olduğu için dava açılamıyor. Yargı denetimine tabi olsaydı Danıştay ne derdi?"

Cumhurbaşkanı'nın tercihi karşısında kırgın olmadığını savunan Savaş, Sezer'in af yasasını veto etmesini alkışlamasını da "yaranmak için yapmadığını" belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın beni seçmeyeceğini biliyordum. Herhangi bir kırgınlığım yok. Af Yasası'nı veto etmesini alkışlamam, benim de yasaya karşı olmamdandır" dedi.

28 Şubat'ın tasfiyesi

Cumhurbaşkanı Sezer'e veda ziyaretine gitmeme gerekçesini de, "eğer böyle bir talepte bulunsaydım, Cumhurbaşkanı randevu vermeyebilirdi" diye açıkladı.

Savaş, "Sizinle birlikte son dönemdeki bazı tasarrufların 28 Şubat'ın tasfiyesi olarak değerlendiriliyor. Ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, "Bu iddiayı ileri sürenler, 'sayın Cumhurbaşkanımız da katılıyor' mu demek istiyorlar. Ben ona da ihtimal vermiyorum" diye konuştu. Savaş bir soru üzerine, askerlerden veya diğer hiç kimseden emir almadan görev yaptığını, vicdanının kabul etmediği hiçbir şeyin kendisine yaptırılamayacağını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...