T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Yılmaz baklayı ağzından çıkardı:
Seçimi erteleyelim

Seçimin Kopenhag Zirvesi sonrasına ertelenmesini isteyen ANAP lideri Mesut Yılmaz, "Seçimler 15 Aralık'a ertelenebilir" dedi.

AB bünyesinde temaslarını sürdüren ANAP Genel Başkanı Yılmaz, Türkiye'de genel seçimlerin kısa bir süre ertelenerek, Kopenhag zirvesi sonrası yapılmasının sağlıklı bir çözüm olabileceğini ileri sürdü. Yılmaz, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, seçimin 15 Aralık tarihine ertelenmesinden Türkiye'nin zarar görmeyeceğini, Kopenhag treninin kaçırılmasından ise büyük zarar göreceğini söyledi. Basın toplantısında soruları cevaplandıran Yılmaz, "MHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor. Ayrılmanız söz konusu mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:

AB süreci baltalanır

"Bizim tepki gösterdiğimiz husus, MHP'nin yasal hakkını kullanarak, Meclis'in kabul ettiği yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi değil. Tepki gösterdiğimiz, Sayın Bahçeli'nin buna ilaveten yaptığı açıklamalarda, hükümet içerisinde tutumlarının bu yargı sürecine bağlı olarak oluşacağını ifade etmiş olmasıdır. 3 Ağustos'ta kabul ettiğimiz reformlar incelenirse bunların pekçoğu Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır. Dolayısıyla Meclis'in iradesiyle çıkarılan bu kanunlara inanmayan, bunları engellemeye çalışan hükümet ortağı, süreci tümüyle bloke edebilir.

Yılmaz, "Erken seçimin iptalini istiyor musunuz?" sorusu üzerine "Seçimi erteletmeye yönelik bazı girişimlerin olduğu doğrudur. Bu girişimlerin başarıya ulaşması da bir olasılıktır. Önemli olan, seçimlerin ertelenmesi halinde dahi bir siyasi boşluğa meydan verilmemesidir. 3 Kasım yerine, seçimlerin 1 ay veya 1,5 ay sonra yapılması gündeme gelebilir. Seçim takvimi işlemeye devam eder" dedi.

İki takvim de önemli

Yılmaz, "Erken seçim tarihinde ayarlama yapılabilir. Mesela 15 Aralık olabilir. Türkiye, mevcut aday listeleriyle 15 Aralık'ta seçime gider. Kopenhag için yapılması gerekenler de ihmal edilmemiş olur" diye konuştu. AB bünyesinde temaslarını sürdüren Yılmaz, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verhaugen ile görüşmesinden sonra da yeni bir seçim hükümeti kurulmasına yönelik teklifini yeniledi. Yılmaz, "Eğer MHP son reform paketinin uygulanmasını engellerse, Avrupa yanlısı partilerle yeni bir hükümet oluşturmak zorundayız" dedi.

Bahçeli: Senaryolar faydasız

Yılmaz'ın yeni önerisi sorulan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Toplum hayatını ilgilendiren ve Türkiye'nin bugün karşı karşıya bulunduğu şartlarda zaruret haline gelen seçim üzerinde bu kadar tartışma, yeni senaryolar üretme fayda getirmez" dedi. Küskünler hareketinin başarılı olamayacağını kaydeden Bahçeli, "Biz bildiğimiz yolda yürüyoruz" diye konuştu.

3 Kasım'ın iptali çok zor

Yeni seçim tarihinin belirlenmesi için öncelikle Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması gerekiyor. Bunun için gereken milletvekili imza sayısı ise 110. İkinci olarak Meclis'in olağanüstü toplantı yaptığı gün 184 milletvekilinin Genel Kurul salonunda bulunması gerekiyor. Meclis Başkanı, teklifi Anayasa Komisyonu'na gönderecek, karar çıktıktan sonra teklif yeniden Genel Kurul gündemine gelecek. Toplantı yeter sayısı üzerinden oylamaya katılanların salt çoğunluk olan 276 oyla bir karar alınacak.



13 Eylül 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED