T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

G-8'de Filistin krizi

ABD Başkanı, dün Kanada'da başlayan G-8 zirvesinde, Arafat'ın tasfiyesi önerisine destek arıyor. Büyük bir direnişle karşılaşması beklenen Bush'un önerisini Blair bile reddetti.

ABD Başkanı, dün Kanada'da başlayan G-8 zirvesinde, Arafat'ın tasfiyesi karşılığında Filistin devletinin kurulmasına yönelik önerisine destek arıyor. Sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya'nın devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren G-8 zirvesi Kanada'nın Kananaskis kasabasında dün başladı. 2 gün sürecek zirvede, liderler, terörle mücadele, Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeler, Afrika kıtasına yardım ve dünya ekonomisinin canlandırılması gibi önemli konuları ele alacak.

Bush, açıkladığı Ortadoğu girişimine destek arayacak, ancak Bush'un büyük bir direnişle karşılaşacağı tahmin ediliyor. Calgary'de bir araya gelen küreselleşme karşıtları G-8 zirvesini protesto etti. ABD'nin en yakın müttefi İngiltere bile bu öneriye soğuk bakıyor.

Tony Blair bile reddetti

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Bush'un, Arafat'ın tasfiye edilmesi karşılığında, Filistin devleti kurulması yolundaki önerisine destek vermeyi reddetti. Bu konuda Avrupa ile birlikte hareket etmeyi tercih eden Londra, liderini belirleme hakkının sadece Filistin halkına ait olduğunu vurguladı. İngiliz basınına göre, Yaser Arafat'ın akıbetine ilişkin görüş ayrılığı, 11 Eylül'den bu yana Blair ile Bush arasındaki yaşanan ilk anlaşmazlık. İki lider dün zirve öncesinde bir araya gelerek bu konuyu görüştü.

Zirvede bir diğer tartışma konusunu, Afrika'ya yapılacak yardımlar oluşturucak. Bu konuda ABD ve Avrupa ülkeleri arasında ciddi görüş ayrılıkları çıkması bekleniyor.

Küreselleşme karşıtları hareketli

Kasabaya sokulmayan küreselleşme karşıtları Calgary kentinde gösteriler düzenlemeye başladı. Küreselleşme karşıtları, başta Afrika olmak üzere yoksul ülkelerin borçlarının silinmesini isterken, 8 ülkenin bütün dünyayı etkileyen kararlar vermesini eleştiriyor. Festival havasının hakim olduğu gösterilerde şiddet olayları yaşanmıyor. Geçen yıl İtalya'nın Cenova kentinde yapılan G-8 zirvesinde kürselleşme karşıtlarının düzenledikleri gösterilerde bir kişi yaşamını yitirmişti.

Liderler uçaksavar füzeleriyle korunuyor

Geçtiğimiz yıl Cenova'da küreselleşme karşıtlarının gösterileri üzerine, etrafı dağlarla çevrili bir kasaba olan Kananaskis, zirve mekanı olarak belirlenmişti. Kasabası, lazer güdümlü uçaksavar füzeleri, helikopterler ve tanklarla korunuyor. Kasabanın dağlık bir alanda doğayla içice olması nedeniyle başta ayılar olmak üzere yabani hayvanlara karşı da önlemler alındı.

 
Belçika baskılara yenildi
Sabra ve Şatilla katliamlarının mimarı Şaron hakkındaki soruşturma, ABD, İsrail ve Yahudi lobisinin baskılarıyla 'şimdilik' sonuçsuz kaldı.
İsrail bütün Filistin'i denetim altına aldı
Batı Şeria'da Filistinlilere ait bütün bölgelerin denetimini ele geçiren İsrail askerleri dün Cenin'de 6 yaşındaki bir Filistinli çocuğu öldürdüler.
IKDP Kerkük ve Musul senaryosunu yalanladı
Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP), "Amerikan Hükümeti ve Kuzey Iraklı Kürtlerin Kerkük ve Musul'u ele geçirme planları üzerinde işbirliği yaptığı" yolundaki yayınların "asılsız ve uydurma" olduğunu bildirdi. IKDP Ankara Temsilciliği'nin yazılı açıklamasında, IKDP tarafından hazırlanan federasyon taslağının da henüz diğer Kürt siyasi grupları ve partileriyle tartışılmadığı kaydedildi. Açıklamada, taslağın tamamlanmadığı, Kürt gruplarla tartışıldıktan sonra nihai halini alacağı belirtildi.
Afganistan sınırında 10 Pakistan askeri öldü
Pakistan'ın Afganistan sınırında saldırıya uğrayan Pakistanlı 10 askerin öldüğü bildirildi. Pakistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi, el-Kaide ile Taliban üyelerini avlamak üzere gece operasyonuna çıkan Pakistanlı askerlerin, sınır yakınlarındaki aşiret bölgesinde öldürüldüğünü söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, olayın, İslamabad'ın 300 kilometre batısındaki Wana kenti civarlarında meydana geldiğini belirtti.
27 Haziran 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED