T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Eskiler out yeniler in

Dünya medyasının büyük ilgi gösterdiği Türkiye seçimlerinin sonucunu Reuter haber ajansı "Eskiler out, yeniler in" şeklinde verdi. Avrupa ve Arap basını da geniş yer verdiği seçim sonuçlarını "AK Parti ezici çoğunlukla iktidara yürüdü" şeklinde yorumladı.

Dünya basınının büyük ilgi ile takip ettiği Türkiye'deki seçim sonuçları, hem Avrupa'da hem de Arap dünyasında geniş yankı uyandırdı. Amerikan Associated Press, İngiliz Reuters ve Fransız AFP haber ajansları, ABD'nin ünlü haber kanalı CNN, İngiliz BBC kanalı ve Alman DPA haber ajansı seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin önde gittiğini, Cumhuriyet Halk Partisi'nin ise ikinci sırada olduğunu abonelerine duyurdular. Eski parti yöneticilerinin büyük hezimete uğradığını belirten Reuter haber ajansı, seçim sonucunu "Eskiler out, yeniler in" şeklinde yorumladı. Bu arada, AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, Reuters ajansına verdiği demeçte, seçimlerde tek başına hükümet kuracak bir çoğunluğu kazanmayı beklediğini açıkladı. Erdoğan, sandıklar kapandıktan 3 saat sonra yaptığı açıklamada, ilk sonuçların bir koalisyonun gerekli olmayacağını gösterdiğini, ancak çoğunluğu kazanamamaları halinde koalisyona açık olacaklarını belirtti. AK Parti lideri ayrıca, IMF ile varılan anlaşma çerçevesinde oluşturan program konusunda partisinin hükümet olması halinde, gerekirse IMF ile programı tartışmak üzere masaya oturacaklarını söyledi. Öte yandan, seçimler, Arap dünyasında da merakla izleniyor. Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt televizyonları seçimleri özel olarak takip ediyor. Şark ul Evsat, el-Hayat, el-Cezire televizyonu, Moheet sitesi gibi birçok Arap basını ise milletvekili seçim sonuçlarını "AK Parti ezdi geçti" şeklinde verdi. Dış basının odaklandığı en önemli konuları, kurulacak yeni hükümetin ABD'nin olası Irak harekatına nasıl bakacağı, IMF ile ilişkilerin devam edip etmeyeceği ve AB ile ilişkilerin geleceği oluşturuyor.

'Sandıktan AK Parti çıktı'

Türkiye'de yapılan milletvekili seçimleri, Alman ve İtalyan medyasında da geniş şekilde yer aldı. AK Parti'nin birinci parti ve CHP'nin de ikinci parti olduğunu açıklayan Deutsche Welle radyosu seçim sonucunu "Sandıktan AK Parti çıktı" şeklinde verdi. Alman 1. televizyon kanalı ARD, Başbakan Bülent Ecevit'in genel başkanlığını yaptığı DSP'nin yüzde 10'luk barajı aşamayacağını belirtti ve AK Parti'nin aldığı ezici oyla birinci parti olarak çıktığını ifade etti. Bu arada, İtalyan medyasındaki yorumlarda, "Seçimlerden çıkacak hükümet, Türkiye'nin AB yolcuğunun yönüne karar verecek" ifadesi ön plana çıkarıldı. Rai televizyonu ise "İslam'ın gölgesinde Türkiye'de seçim" ifadesine yer verdi.

'AK Parti açık farkla önde'

Fransa'da yazılı basın ve radyo ile televizyonlar, Türkiye'de yapılan seçimleri yakından izledi. Fransa'nın önde gelen televizyon kanalları "TF1", "France 2" ve "France 3" televizyon kanalları, seçim haberlerini, Türkiye'ye gönderdikleri muhabirlerinin verdiği haberlerle duyurdu. Le Monde ve Liberation gazetesi, Avrupa'nın, Türkiye'deki seçimleri yakından izlediğini bildirdi.

 
Dünya medyasından büyük ilgi
AB TAVIR BELİRLİYOR
Abdullah: Batı medyası Müslümanlar'ı hedef alıyor
Amerika Irak'ta savaş provası yapıyor
Çeçenistan'da askerî Rus helikopteri düşürüldü: 9 ölü
Çeçen mücahitlerin dün bir Rus helikopterini düşürdüğü ve helikopterde bulunan 9 kişinin öldüğü bildirildi. Interfax haber ajansının yaptığı açıklamaya göre, Rus MI-8 tipi askeri helikopterin Grozni yakınlarında Çeçenler'in açtığı ateş sonucu düştü. Rusya Savunma Bakanı Sergei Ivanov'un, dün, Rus askerlerinin Çeçenistan'dan çekilme planının durdurulduğunu söylemesinin ardından saldırının gerçekleştiği kaydedildi. Ajans, Çeçenler'in mobil uçaksavar füzeleri kullandığını belirtti. Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov, Çeçenistan'a büyük ölçekli bir saldırı yapıldığını açıkladı.
Suudi Arabistan ABD'ye yardımcı olmayacak
Suudi Arabistan, olası bir Irak saldırısında BM destekli olsa bile ABD'ye tesislerini kullanmasına izni vermeyeceğini açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, CNN'e verdiği demeçte, BM Güvenlik Konseyi'nin kararını kabul edip Konsey ile işbirliği yapacaklarını belirterek, ancak çatışmaya girmenin ya da tesisleri kullanmanın başka bir şey olduğuna dikkati çekti. Faysal, ülkesinin Irak krizinde siyasi çözüm isteğini yineledi.
4 Kasım 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED