T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Sakın OGS'niz arızalanmasın!

Karayollarında ve köprülerde bilet kuyruklarını engellemek ve dolayısıyla trafiği rahatlatmak amacıyla başlatılan Otomatik Geçiş Sistemi'nin aksayan yönleri zaman zaman basının gündemine geldi. Fakat işlenen haberler genelde kaçak geçişler üzerinde yoğunlaştı. Bütün bu haberlerin dışında ilk çıktığından bu yana fiyatları 40 ile 50 USD arasında değişen ve Ziraat Bankası şubelerinden temin edilebilen bu cihazların arızalandığında nereye ve nasıl müracaat edileceği konusunda bir habere rastlayamadım.

Okurumuz Oğuz Topoğlu'nun köşemize gönderdiği şikayet mektubu tüketiciye sunulan OGS cihazlarının satış sonrasındaki hizmetlerinin yetersiz olduğunu ortaya koydu.

Ağustos ayında köprüden OGS cihazı ile geçiş yapan okurumuz cihazın arızalı olmasından dolayı oldukça zor anlar yaşamış. Kaçak geçiş muamelesi gören Oğuz Bey, haklılığını ispatlayana kadar uzun bir mücadele vermiş. Garanti süresi bitmemiş olan OGS cihazının arızalı olduğunu, bunun için tamir edilmesi veya yenisiyle değiştirilmesi talebiyle müracaat ettiği Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi yetkilisi Aysel Hanım'ın, Eminönü Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin "yenisi ile değiştirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir" ifadelerine rağmen gerekeni yapmamış olması hayli ilginç.

Yaptığımız araştırma sonucunda OGS cihazınız arızalansa tamir ettirebileceğiniz bir servis istasyonu bulunmuyor. Bu araştırmamızı Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi OGS sorumlusu Aysel Hanım da doğruluyor. Aysel Hanım'la gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinde "Garanti süresinde arızalanan cihazların yenisiyle değiştirildiğini, bu süreyi aşan cihazlar için aynı durumun söz konusu olmadığını, tüketicinin 40 USD vererek yeni bir OGS cihazı alması gerektiğini" söyledi. Bu arada 40 ay olan cihazların garanti sürelerinin 30 aya indirildiğini de sözlerine ekledi.

Müthiş iddia

Değerli okurlar arızalanan OGS cihazları hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. Cihazdaki arızanın içinde bulunan pilin bitmesinden dolayı çalışmadığı, pilin yenisiyle değiştirilse eskisi gibi tekrar çalışacağı, fakat yetkililerin servis hizmeti bulunmayan bu cihazlar için pili değiştirmektense yeni bir cihaz satmayı daha uygun gördükleri iddia ediliyor.

Eğer bu iddia doğruysa ve Oğuz Topoğlu'nun İstanbul'da bu cihazı satın alan üçüncü kişi olduğunu da gözönünde bulundurursak birçok OGS mağdurunun ortaya çıkabileceği gerçeğiyle karşı karşıya kalabiliriz.

Karayolları Genel Müdürlüğü'yle bir anlaşma imzalayarak aracı konumda bulunan Ziraat Bankası'nın bu konuyu bir an önce çözümlemesi gerekiyor. Konunun takipçisiyiz.

İslamî bankacılık sistemi hızla büyüyor

İslami bankacılık standartlarını denetleyecek global kurula, 8 İslam ülkesinin merkez bankaları ve para idarelerinin yanı sıra Katar da katılacak.

Kurul`dan yapılan açıklamaya göre, İslami Mali Hizmetler Kurulu`nun mevcut üyeleri Bahreyn, Endonezya, İran, Kuveyt, Malezya, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan ve Katar`ı da kurul üyeliğine kabul etmeyi kararlaştırdı.

Bu arada Bahreyn`deki İslami Mali Kuruluşlar için Muhasebat ve Mali Teftiş Örgütü`nden Rifaat Ahmed Abdül Kerim, Kurulun Genel Sekreterliği`ne üç yıl süreyle atandı.

Malezya`daki bu kurul, yılda yüzde 15 büyüyen 200 milyar dolarlık global İslami mali piyasa için önemli adım. Kurulun İslam Şeriatı`nın mali uygulamalar ve düzenlemeler için bir örnek uygulama geliştirmesi bekleniyor.

Kurul`un açılış toplantısında konuşan Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, daha iyi sosyal düzen kurarken, Kurul`un herkesin refahını artıracak İslami uygulamaları benimseyerek uluslararası mali sisteme yararlı olabileceğini söyledi.


5 Kasım 2002
Salı
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED