AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kepenkler açılıyor

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için ortamın oluşturulduğunu, kaydeden Sanayi Bakanı Ali Coşkun: "Anadolu'yu karış karış geziyoruz, kapalı kepenkler açılıyor" dedi.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, "Anadolu'yu karış karış geziyoruz, kapalı kepenkler açılıyor" dedi. KOSGEB, TOBB ve TOSYÖV tarafından düzenlenen 2. KOBİ Zirvesi İstanbul'da başladı. Bakan Coşkun, üç gün sürecek zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli ortamın oluşturulduğunu, yatırım hamlesinin daha da hızlandığını, ihracatın 43 milyar doları aştığını söyledi.

Coşkun, şöyle devam etti: "Özellikle son aylarda Anadolu'yu karış karşı geziyoruz. KOBİ'lerin çalışma alanı olan organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerini geziyorum. Kapalı kepenkler açılıyor. İmalathanelerden artık makine sesleri geliyor."

Kobilerin kredi payı artırılacak

Sermaye yapısı ve finansman konusuna değinirken, KOBİ'lerin kredi içerisinde aldığı yüzde 4-5 payın gelişmiş ülkelerdeki yüzde 40-50 seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Coşkun, kamu bankalarının yanı sıra özel bankalardan da kredi kullanmalarının sağlanması konusundaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

KOBİ'lerin çeşitli faaliyetlerini kayıtdışı tutmalarının, bilançolarının şeffaflığını engellediğini, kredi kullanma kapasitelerini daralttığını, hatta birleşmelerini zorlaştırdığını belirten Bakan Coşkun, "Bu konuda KOBİ'lerin de atması gereken adımlar olduğunu vurgulamak istiyorum. Ancak suçlamıyorum. Çünkü onları kayıtdışı çalışmaya iten sistem, devletin uyguladığı yanlış politikalardır" şeklinde konuştu.

Hükümet adına özür diledi

Bu arada KOBİ Zirvesi'nden önce Friedrich Eberth Vakfı'nca düzenlenen "Yıl: 2005 Kotasız Ticaret Koşullarında Tekstil ve Hazır Giyim Sanayiinin Geleceği" konferansının ikinci günündeki oturumuna katılan Bakan Coşkun, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin hükümet yetkililerinin bulunmamasını eleştirildiğini hatırlatarak: "Hükümet adına özür dilerim. Ancak yoğun çalışan bir hükümetiz. Programlarımızı 2,5 ay önceden yapıyoruz. Sizin davetiniz çok geç geldi. Bu yüzden birinci gün katılamadım" dedi.

Bankalar holdinglere çalışıyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da KOBİ Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de bankaların "belli holdinglere servis yapan, o holdinglerin bankaları" olduğu sürece, KOBİ'lerin kredi rahatlığına kavuşmasının çok güç olduğunu bildirdi.

Baykal, "Türkiye'deki önemli sorunlardan bir tanesi budur. Maalesef sanayicilik ile bankacılığı yeterince birbirinden ayıramamışız" şeklinde konuştu. Gerçek rekabet ortamının ancak KOBİ'lere dayanan bir ülkede, ekonomik sistemde söz konusu olduğunu belirten Baykal, KOBİ'lerin araştırma-geliştirme (AR-GE) alanında yeterli çalışmalar yapamadıklarını da kaydetti.



20 Aralık 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED