AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Ağzımızın iyice tadı kaçtı

Binbirçiçek Orbal AŞ Başkanı Hamdi Yılmaz, Türkiye'de tüketilen balın yüzde 40'ının sahte olduğunu belirterek "Tüketiciler seçici olmalı ve bala gerçek değerini vermelidir" dedi.

Yapay tatlandırıcılar, şeker ve glikoz kullanılarak üretilen sahte ballar ya da bal verimini arttırmak için sürekli şekerle beslenen arılar, ağzımızın tadını kaçırdı. Türkiye'nin önde gelen bal üreticisi Binbirçiçek Orbal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Yılmaz, piyasada satılan balların en az yüzde 40'ının sahte olduğunu söyledi. Sahte balı ayırt etmenin zor olduğunu belirten Yılmaz, tüketicileri bal satın alırken seçici olmaya çağırdı.

Yeterli denetim yapılmıyor

Türkiye'de ilk gezginci arıcılığı başlatan babasının mesleğini "endüstrileşerek" devam ettiren Hamdi Yılmaz, üretime başlamadan önce kendisinin de Doğu Anadolu'nun yaylalarını karış karış gezdiğini kaydetti.

Türkiye'de "binbir çeşit çiçeklerden üretilen yayla balı, çam balı ve ayçiçek gibi ürünlerden elde edilen ve bisküvi, çikolataya ek katkı olarak kullanılan endüsriyel bal" olmak üzere 3 çeşit bal üretimi yapıldığını dile getiren Yılmaz, tüketicilerin balları tanımasının önemine işaret etti. Yılmaz, "Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bal üreticisi, tatlandırıcılar, şeker ve glikoz kullanılarak sahte bal üretiyor. Ancak yeterli denetim yapılamadığı için bu üreticiler kontrol altına alınamıyor" diye konuştu.

Arıları şekerle besliyorlar

Ege Üniversitesi bünyesinde oluşturulan bir birimin artık yurt dışına ihraç edilen tüm ballardan alınan örnekleri labaratuarda test ettikten sonra ihracına izin verdiğini hatırlatan Yılmaz, Türk tüketicilerin de balın yararını görmek ve gerçek bal tadı almak için biraz seçici olmaları gerektiğini söyledi.

  • RECEP YETER



  • 20 Aralık 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED