AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Kaddafi yumuşadı

Libya kitle imha silahları programlarını iptal edecek. 9 aylık gizli görüşmeler sonuc alınan kararda Saddam Hüseyin'in akıbeti etkili oldu. "Yeşil kitabı" bir yana bırakan Kaddafi artık liberalleşecek.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile yürütülen 9 aylık gizli görüşmeler sonucunda, Trablus yönetiminin yıllardır sürdürdüğü kitle imha silahları programlarını iptal etme kararı aldığını açıkladı.

Libya Dışişleri Bakanlığı, nükleer silahlanma programları dahil kitle imha silahlarını ve bunların üretim programlarını terk etmeleri kararının, "Afrika ve Orta Doğu'nun nükleer silahsız bölge olması" politikalarına uygun olduğunu kaydetti. Blair, 9 aydır Libya yönetimi ile sürdürülen görüşmelerin başarısının, kitle imha silahları konusunda barışçıl yollardan da çözüm elde edilebileceğinin dünyaya gösterildiğini, Kaddafi ve ülkesinin, milletler ailesine yeniden dönebileceğini de kaydetti. Blair, bugüne kadar hiç görülmedik biçimde, hafta sonlarını geçirdiği konutunda, Libya ile 9 aydır sürdürülen görüşmeler sonucu "tarihi" bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Libya, menzili 300 kilometreden fazla füze bulundurmayacak.

Bush: Demokrasi gelişecek

Blair'in Libya ile ilgili TV konuşmasının bitmesinden bir süre sonra Washington'da Beyaz Saray'da, yine aynı konuda bir açıklama yaptı. Bush, Libya'nın attığı olumlu adımları överken, "kitle imha silahlarını bırakan ülkeler, bizimle daha iyi ilişkilere sahip olacak" dedi.

Libya'dan "ülke içerisinde demokratik reformlar yapmasını" isteyen Bush, "Daha fazla özgürlük ve refah için Libya halkına yardıma hazırız" dedi. "Libya, daha barışçı bir ülke olduğunda, Afrika ve Orta Doğu'da bir istikrar kaynağı da olacak" diyen Bush, "Kitle imha silahlarını bırakan ülkeler bizimle daha iyi ilişkilere sahip olacak" dedi.

Libya: İyi ilişkiler içinde olacağız

Libya Dışişleri Bakanlığı da Londra ve Washington'da yapılan açıklamalarla paralel anda bir bildiri yayımladı. Bildiride, ABD ve İngiltere liderlerinin yaptıkları açıklamaları teyit eder biçimde, ülkenin tüm kitle imha silahlarını yok edeceği, bu silahların üretimi programlarını tasfiye edeceği belirtildi. Bu arada, İngiliz yetkililerin açıklamalarına göre Libya, ABD ve İngiltere ile sürdürdüğü üçlü müzakere sürecinde, nükleer bomba yapmak üzere çalışma yürüttüğünü kabul etti.

ABD VE YAHUDİ KARŞITI OLMAYACAK

Tunus'ta geçtiğimiz hafta yapılan iki günlük siyasi bir toplantıya katılan Libya lideri Muammer Kaddafi, toplantı boyunca konuşmamayı yeğlemişti. Fransa, İspanya, İtalya, Portegiz ve Malta gibi beş Avrupa ülkesinin de katıldığı toplantıda Kaddafi'nin konuşmaması bir çok ülke liderini şaşırttı. Suskunluğunu Tunus gazetelerine yaptığı açıklamada bozan Muammer Kaddafi, "Bugünün dünyasında silaha yer yok" dedi.

ABD ve Yahudi karşıtı bir konumunun artık olmadığını belirten Kaddafi, sadece Ortadoğu'da değil tüm dünyada barıştan yana olduğunu ifade etti. Kaddafi geçen ay petrol şirketleri dahil tüm kamu kurumlarını satacağını açıklamıştı. Toplantıyı takip eden Yediot Ahronot gazetesinin muhabirinin Kaddafi'ye "Toplantıda niçin konuşmadınız?" sorusuna Kaddafi, "Söz gümüş ise, sûkut altındır ve bende altından daha değerliyim" diye cevap verdi. Libya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise artık uluslararası ortamın değiştiği belirtildi, kitle imha silahlarına sahip olma çabalarına, "Soğuk Savaş döneminde savunma kapasitemizi geliştirmek zorundaydık" diye bir gerekçe gösterildi. 1969'da kansız bir darbeyle iktidara geldiğinden beri Libya'yı yöneten Kaddafi, "Batının yeryüzünde başat olmasına karşı mücadele ettiğini" belirtiyor, "yeşil sosyalizmi'' savunuyordu.



21 Aralık 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED