AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Federasyon tasarısı

Irak Geçici Hükümet Konseyi'nin Kürt temsilcileri, konseye federasyonla ilgili yasa tasarısı sundu. Tasarıda, Kerkük'teki petrol bölgelerinin Kürtlerin denetimindeki bölgede yer alması öngörülüyor.

Irak Geçici Hükümet Konseyi'ndeki (GHK) Kürt temsilciler, konseye Irak'ta federasyonla ilgili bir yasa tasarısı sundu. Tasarıda Kerkük'teki petrol alanlarının Kürtlerin denetimindeki bölgede yer alması öngörülüyor. GHK'nın Kürt üyelerinden Mahmud Osman'ın yardımcısı Bahtiyar Emin, tasarının, aralarında Celal Talabani ve Mesud Barzani'nin de bulunduğu GHK'nın 5 Kürt üyesi tarafından sunulduğunu belirtti.

Emin, tasarı metninin, bir yıl önce Irak'ın kuzeyindeki "bölge parlamentosu" tarafından onaylanan federasyon yöntemiyle ilgili bir yasaya dayandığını söyledi. Kürt temsilcilerin sunduğu tasarıya göre, Irak'ın kuzeyinde Kürtlerin elindeki bölge, devrik yönetimin özellikle Kerkük'teki petrol bölgelerinde Araplaştırma siyaseti gütmesinden önceki dönemde, 1957'deki nüfus sayımı sırasındaki gibi Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı yöreleri kapsayacak. Metinde bu yöreler, Kerkük, Diyala ve Musul ile 1991'den beri Kürtlerin denetimindeki Erbil, Dohuk ve Süleymaniye olarak sıralanıyor. Emin, Kürt temsilcilerin tasarısında, "parlamenter, federal bir Irak" kurulmasının öngörüldüğünü ve başkentle kendi bölgeleri arasındaki ilişkilerin belirlendiğini belirtti. Bahtiyar Emin, GHK'nın bu tasarıyı incelemek için komisyon kurma ve kesin kararı şubattan önce alma kararı verdiğini söyledi.

Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Parti'nin (KDP) Irak'ın kuzeyinde ortak bir hükümet kurmak üzere oldukları bildirildi. ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, üst seviye Kürt yetkililerin, uzun süre birbirlerine rakip olan iki grubun, ortak bir hükümet kurulması çalışmalarını tamamlamak üzere oldukları belirtildi.

Türkiye'ye teşekkür etti

Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani, Türkiye'nin kendilerini Saddam Hüseyin'e karşı koruduğunu belirterek, Türkiye'ye teşekkür etti. IKDP'nin Khabat gazetesine yazdığı makalede Irak'taki son gelişmelere değinen Barzani, ABD'nin Irak'ta uygulamak istediği eyalet sistemini reddettiğini belirtti. Barzani, "Kürt federasyonunda ısrarlıyız. Eyalet sistemi Kürtleri bölecek ve birbirinden ayıracaktır. Coğrafi federasyon, Irak'taki Kürt sorununu çözecektir. Kürdün sorunu, yalnız Irak vatandaşlığı değildir. Kürdün meselesi siyasidir."

"Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgelerinin birbirlerinden kopmasını istemediklerini" belirten Barzani, şöyle devam etti: "1970 yılında dönemin Irak yönetimiyle yaptığımız anlaşmanın, Kürtler için büyük yararı oldu. Biz parlamenter ve coğrafi federasyondan yanayız. Federasyon içinde Türkmen ve Asuri kardeşlerimizin hukuku da koruma altına alınacak. Başta Türkiye olmak üzere, koalisyon güçlerine teşekkür ederim. Saddam'ın saldırılarını engellediler. Bize yapılan iyiliği unutmayız."

DÜLGER: TÜRKİYE MÜSAADE ETMEZ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger "Kürt ve Arap Federasyonu yapılanması tutmaz. Türkiye, Irak'ta bağımsız bir Kürt Devleti'ne müsaade etmez" dedi. ABD'nin 'Kürt' ve 'Arap' Federasyonu olmak üzere ikili yapı kurmasına Şiilerin karşı çıkacağı belirtiliyor. Irak'ta Araplar arasında çoğunluğu Şiilerin oluşturduğuna dikkat çekilirken, Şiilerin, Sünniler ile ortak bir federasyon çatısı altında birleşmeyeceklerine dikkat çekiliyor. Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Barzani ve Talabani'nin Kürt Federasyonu ilan etmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, bu girişimin ABD'nin bilgisi dahilinde olup olmadığın araştırılması gerektiğini söyledi. Gülger, "Eğer ABD'nin bilgisi dahilinde ise, ABD'nin, Irak'a yönelik ikili planı netlik kazanıyor. Türkiye Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına karşı çıkıyor. Buna Suriye ve İran'da karşı çıkıyor" dedi.



21 Aralık 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED