AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Clark Miloseviç aleyhinde ifade verdi

NATO eski Komutanı Clark, savaş suçları mahkemesinde ifade verdi. ABD'de Demokrat Parti'den aday adayı olan Clark, Srebrenica katliamından, önceden haberdar olduğunu söyledi.

18 Temmuz 1997 tarihinde Slobodan Miloseviç'le bir görüşme yapan eski NATO Komutanı General Wesley Clark, Lahey'de verdiği ifadede, eski Yugoslav liderinin Bosnalı Sırp askeri lideri Ratko Mladiç'in Srebrenica katliamını planladığından haberi olduğunu ve Mladiç'i bunu yapmaması konusunda uyardığını söyledi. Perşembe günü kamuoyuna açıklanan ifade metninde yer alan bilgilere göre Clark, BM savaş suçları mahkemesine verdiği ifadede Slobodan Miloseviç'in Bosnalı Sırpların Srebrenica'da bir katliam planladıklarından önceden haberdar olduğunu belirtti. Washington ile eski Yugoslavya Hakkındaki Uluslararası Ceza Mahkemesi arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Clark, pazartesi ve salı günleri toplam 10 saatten fazla süreyle kapalı kapılar ardında ifade verdi.

Anlaşma kapsamında ABD'ye, ulusal güvenlik çıkarlarına zarar verebilecek bölümlerin resmi metinden çıkarılması talebinde bulunma hakkı verildi. BM savcıları eski NATO komutanı Clark'ın ifadesine, 1990'lardaki Balkan ihtilaflarındaki rolünden ötürü 66 adet savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırımdan yargılanan Miloseviç aleyhindeki iddianameleri açısından hayati önem veriyorlardı. Srebrenica katliamı, Bosna-Hersek'teki 1992-1995 savaşıyla ilgili olarak kendisine yöneltilen soykırım suçlamasının anahtar bir unsuru. BM'nin doğu Bosna Hersek'de "güvenli bölge" ilan ettiği kente sığınan 7 binden fazla Bosnalı Müslümanın katledilmesi ise, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmüş en acı katliamlardan biri oldu.

'Katliama nasıl göz yumdunuz?'

NATO eski Komutanı Wesley Clark mahkemeye, resmi toplantının dışında Miloseviç'le Srebrenica katliamı hakkında konuştuğunu söyledi. Clark Miloseviç'e şu soruyu yöneltmiş: "Sayın Başkan, Bosnalı Sırplar üzerinde nüfuz sahibi olduğunuzu söylüyorsunuz. Peki bu kadar nüfuz sahibiyseniz nasıl oldu da General Mladiç'in Srebrenica'da bu kadar insanı öldürmesine göz yumabildiniz?" Bir an duraklayan Miloseviç şunları söyledi: "Clark, Mladiç'i bunu yapmaması için uyardım, fakat beni dinlemedi." Balkanlar'da barışçı bir rol üstlendiği iddiasında olan Miloseviç, Srebrenica'daki zulümlerden ancak meydana geldikten sonra haberi olduğunu söyledi. Miloseviç, Clark'ın ifadesini "açıkça bir yalan" olarak nitelendirdi. Savcıların Miloseviç aleyhindeki savlarını kanıtlamak için 18 günleri daha bulunuyor.



21 Aralık 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED