AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Sam Amca imparator olamadan gidecek

1976 yılında yazdığı "Nihaî Çöküş" adlı kitabıyla Rusya'nın dağılacağını ve çökeceğini 15 sene öncesinden haber veren Fransız düşünür Emmanuel Todd, yeni yayımlanan "İmparatorluktan Sonra" (Apres L'Empire) adlı kitabında benzer öngörüleri bu kez ABD için ileri sürüyor. Todd, ABD'nin çöküşün eşiğinde olduğunu belirtiyor.

Fransızlar'ın ünlü tarihçi ve demografisyeni Emmanuel Todd, Sovyetler Birliği'nin dağılacağını ve çökeceğini 15 sene öncesinden haber verdiği "Nihaî Düşüş, Sovyet Kesiminin Çöküşü Üzerine Deneme" adlı eserini 1976 yılında yazdığı zaman önce pek önemsenmemişti. Kitabında SSCB ekonomisinin gidişini, nüfus yapısını, doğum ve ölüm oranlarını esas alan temel verilerden hareketle bilimsel yargılarda bulunan Todd'u tarih ancak 1991 yılında haklı çıkardı. Olacakları çok önceden bilimsel verilere dayanarak tahlil etmiş ve gelecekle ilgili yargıları doğru çıkmıştı. Emmanuel Todd, bu kez aynı bilimsel yöntemlerle incelediği ABD'yi de SSCB'nin akıbetinin beklediğini iddia ediyor. "İmparatorluktan Sonra, Amerikan Sisteminin Çöküşü Üzerine Deneme" adlı eserinde, ABD için alârm çanlarının çoktan çalmaya başladığını söyleyen Emmanuel Todd, Amerika'yı sosyolojik, askeri, ekonomik ve demografik açılardan mercek altına yatırdığı son çalışmasında kolay kolay kulak ardı edilemeyecek görüşler ileri sürüyor.

"Devletler de insan misali doğar, büyür ve ölürler"

Kitabında, İbn Haldun'un Batılılar'a kazandırdığı milletlerin yükseliş ve çöküşlerine bakış açısı ve tarih metodundan hareketle Roma İmparatorluğu'nun, Kartaca'nın, Atina'nın yaşadıkları kaderi de hatırlatarak imparatorluğa soyunan Amerika Birleşik Devletleri'nin niçin çökmeye başlayacağını haber veriyor. "Aslında bugünkü dünyamızın ihtiyaç duyduğu şey, Amerika'nın yok olup gitmesi değil, tam aksine Amerika'nın da yeniden demokratik, liberal ve üretici bir ülkeye dönüşmesidir" diyen Todd, şöyle yazıyor: "Ama dikkat edilsin! Hiçbir şey geri gelmez! Asla eski refahlı günlerine dönemez Amerika! Tıpkı dinozorların bir daha geri gelmeyecekleri gibi...

Amerika da 50'li yılların o gerçekten imparatorluk ve şaşaa günlerine bir daha asla kavuşamayacaktır!" Amerikalı'nın kazandığından çok daha fazla tükettiğini ve bunun ilelebet böyle gitmesinin imkânsız olduğunu hatırlatıyor. Zaten bu aşırı tüketim yüzünden ABD'nin şu an, "koruyucu" ülke olmaktan çıkıp "yiyici" ülke hâline geldiğini açıklayan Todd, bütün dünya ülkelerinin mallarından ve üretimlerinden pay almaya alışan Amerika'nın belli bir müddet sonra bunu yapamaz hâle geleceğini kaydediyor.

"Amerika en büyük şamarı fakir ülkelerden yiyecek"

Emmanuel Todd, "Dünya, ABD'nin silâh zoruyla zapturapt altına alabileceğinden çok daha büyük ve çok daha alt edilmezdir", "Amerika artık hem ekonomi, hem askerî, hem de ideolojik bakımdan iyice zayıflamıştır", "Amerika kendi boyuna münasip hiçbir devletle savaşa girişemez, nerede zavallı ve son derece âciz devletçikler varsa onları hedef alır", "Ancak çaresiz halklara ve zayıf ordulara şamar atar" tespitlerinde de bulunuyor

Todd ayrıca, "Amerika'nın yeryüzünü denetim altına almak için attığı her adım, yeni yeni sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor" dedikten sonra, şu uyarıda bulunuyor: "Amerika'nın sırf kendi ekonomik faaliyetiyle ayakta kalabilmesine imkân ve ihtimal yoktur. Amerikan ekonomisi, şu anki tüketim seviyesini devam ettirebilmesi için kesinlikle dış ekonomik yardıma ve desteğe muhtaçtır. Şayet bu durum diğer ülkeler açısından çok kaygı verici bir hâl alırsa, o zaman ekonomik ambargodan asıl korkması gerekecek olan da ABD'nin kendisinden başkası olmayacaktır."

"Amerika hiçbir zaman imparatorluk olamayacak"

ABD'nin dünyanın tek gücü olup olamayacağını tartıştığı kitabında Emanuel Todd örneğin, "Amerikan gücünün Amerikan yanlıları kadar, Amerikan karşıtları tarafından abartıldığını, ABD'nin hiçbir zaman bir imparatorluk olamayacağını" ifade ediyor. Öte yandan Todd, yakın gelecekte Türkiye ve Rusya'yı yanına alacak olan AB'nin, Japonya ile birlikte Amerikan ekonomisinin erişmesinin imkânsız olduğu bir ekonomik gelişme ve iyileşmeye ulaşacağını iddia ediyor.



3 Kasım 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED