T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

PULUMUR 6,5'İ UCUZ ATLATTI

Pülümür dün depremle uyandı. 6.5 büyüklüğündeki depremin can ve mal kaybı çok şükür ki büyük olmadı. Deprem sırasında 1 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Tunceli Pülümür'de dün sabah saat 07.26'-da aletsel büyüklüğü 6,5 olarak açıklanan bir deprem meydana geldi. Sarsıntı anında samanlıkta bulunan ve enkaz altında kalan Esma Gülizar Yıldırım'ın (66) hayatını kaybettiği depremde 7 kişi yaralandı. Deprem, Karadeniz bölgesi, Erzincan, Erzurum, Sivas ve civarında da hissedildi.

Tunceli Valisi Mustafa Erkal, alınan ilk bilgilere göre Pülümür'de çok sayıda binada hasar meydana geldiğini belirtti. Vali Erkal depremde ölen Gülizar Yıldırım'ın, 1992 depreminin ardından kendileri için yapılan afet konutunda oturmayıp, köyevinde oturmayı tercih ettiğini kaydetti. Pülümür Kaymakamı Ali Ada ise hükümet binasında ağır hasar olduğunu kayderek 'Başkalecik, Salkımözü, Kırkmeşe, Dereköy ve Senek' köylerinden ağır hasar ihbarları aldıklarını bildirdi. İlçedeki Yatılı İlköğretim Okulu'nda da hasar olduğunu, iki öğrencinin panikten dolayı binadan atladığı ve hafif yaralandığını anlatan Ada, öğrencilerin evlerine gönderildiğini söyledi.

Çadırkent kuruldu

Kızılay, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye 100 katalitik soba, 100 aile tipi çadır, 2000 battaniye ve gıda maddeleri gönderdi. Erzurum Sivil Savunma ve AKUT ekiplerinin de desteğiyle, ilçede çadırkent kuruldu. Çadırkentte toplam 150 çadır yeralacak. Kar üzerine kurulan çadırkente, vatandaşlar, soğuk olduğu gerekçesiyle henüz yerleşmedi. Tunceli Valisi Mustafa Erkal da,çadırlara en kısa sürede ısıtma sistemi kurulacağını açıkladı.

Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı da Pülümür'de de meydana gelen deprem için Diyarbakır Sivil Savunma Müdürlüğü'ne bağlı Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden 20 kişilik ekibin deprem bölgesine hareket ettiğini söyledi. Erzurum Valisi Omsan Derya Kadıoğlu ise, Erzurum'dan Pülümür'e 28 kişilik sivil savunma ekibinin gönderildiğini açıkladı. Öte yandan Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde de 3,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi

PANİĞE KAPILIP CAMDAN ATLADILAR

Erzincan'da da hissedilen depremde ilk belirlemelere göre, panik nedeniyle pencereden atlayan 3 kişi yaralandı. Depremle uyanan vatandaşlar, evlerinden dışarı çıktılar. Pencereden atlayan ve henüz isimleri tespit edilemeyen 3 kişi yaralandı. Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan bu kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Bu arada, Erzincan Adliye binasının duvarlarında meydana gelen çatlamalar nedeniyle görevli memurların binaya girmediği, hasarın tespit edilmeye çalışıldığı öğrenildi.

DAĞINIK YERLEŞİM KAYBI ENGELLEDİ

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Yörenin dağlık ve yerleşimin de az olması, can ve mal kaybı açısından büyük şans" dedi. Prof. Dr. Barbarosoğlu, Pülümür'de dün saat 07.26'da gerçekleşen sarsıntının "çok şiddetli ve yüzeye yakın bir deprem" olduğunu söyledi.

Sezer ve Gül'den geçmiş olsun mesajı

Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, depremin açtığı yaraların devlet ve ulus tarafından sarılacağını bildirdi. Başbakan Abdullah Gül de, Pülümür'de dün sabah meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde fazla can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, "Tuncelililere ve tüm Türkiye'ye geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

'Bölgede depremler devam edecek'

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, bölgedeki depremlerin devam edeceğini söyledi. Tunceli'ndeki depremin Kuzey Anadolu fayı ile Doğu Anadolu fayının kesiştiği noktada meydana geldiğini belirten Bingöl, depremin Kuzey Anadolu fayı üzerinde olduğunu ve Doğu Anadolu fayının da aktif bulunduğunu söyledi. Bu arada Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü 6,5 şiddetindeki depremden sonra saat 17.57'ye kadar şiddetleri 3,0 ile 4.2 arasında değişen 27 artçı sarsıntı meydana geldiğini açıkladı. Son sarsıntının 4.2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.

'Bu deprem bekleniyordu'

Türkiye Jeofizik Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Pülümür'deki depremin beklendiğini belirterek, aynı yerde kısa sürede yeni bir büyük deprem olmayacağını, ancak artçı sarsıntıların devam edeceğini söyledi. Prof. Dr. Ercan, Pülümür depremini yorumlayarak, 3,5 saniye süreli depremin aletsel büyüklüğünün 6,5 olduğunu, yörede 1250 metre uzunluğunda kırık beklendiğini kaydetti.

Şükür ki bir ölü var

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, 6,5 büyüklükte depremde yalnızca bir ölü olduğunu, bunun için şükrettiklerini söyledi. Deprem bölgesi Pülümür'e giden Ergezen, İlçe Jandarma Komutanlığı'nda, Tunceli Valisi Mustafa Erkal ve diğer yetkililerden bilgi aldı. Burada açıklama yapan Ergezen, tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu belirterek, "Şükretmeliyiz, 6,5 büyüklüğünde depremde yalnız bir ölü var. Gerekli tedbirler alınmıştır. Fazla üzülecek birşey yok" dedi.

Ulaşılamayan köylerin helikopterlerle tarandığını bildiren Ergezen, ayrıca gerekli yerlere çadırların kurulacağını açıkladı. Ergezen, bunun yanında bölgeye 150 konteynır gönderilmesi için talimat verdiğini, bölgede su ve gıda sıkıntısının da bulunmadığını ifade etti. Hasar Tespit Komisyonu'nun çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hızlı çalışmalarını sürdürüleceğini belirten Ergezen, yıkılan kamu kurum ve kuruluşlarının hasar nedenlerinin hazırlanacak raporlarda belirleneceğini kaydederek, bu konuda suçluların olması halinde gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.

 
Enerjide 1,5 milyar dolarlık kacak
ANASOL-M döneminde başlatılan enerjideki kayıp ve kaçaklarlarla mücadele programı, tersine sonuç verdi. Sadece 2001 yılında kayıp ve kaçaklara giden enerjinin maliyeti 1,5 milyar dolara ulaştı.
Zimmet sanığını terfi ettirdiler!
Ziraat Bankası Caddebostan Şubesi Müdür Yardımcısı iken zimmetine para geçirdiği belirlenen Dilek Dizdaroğlu'nun 'yönetmen yardımcısı' unvanını aldığı ortaya çıktı.
'Neşter operasyonlarının arkasındayız'
Danıştay: Eski vali Salih Şarman zimmetten yargılanmalı
Eti Holding'e büyük gözaltı
'Hastaneler borçlarını öderse sistem rahatlar'
Böyle inat olmaz!
40 yıl önce 'yatak yorgan' kavgası yüzünden küsen Hasibe Derici ve Süleyman Evren çifti, 1963'den beri birbirleriyle konuşmadan aynı evde yaşamaya devam ediyor.
Mamut tarlası
Kahramanmaraş`taki Gavur Gölü`nün yatağında bulunan tarlaların işlenmesi sırasında, yetişkin insan boyunda mamut kemikleri ortaya çıkıyor.
İdil'de çatışma: 1 er şehit
Kamil Duman, Petkim Yönetim Kurulu Başkanı
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği'ne, Kamil Duman atandı. Petkim'den Borsa'ya gönderilen açıklamada, Devlet Bakanlığı'nın onayı ile boş bulunan üyeliğe Kamil Duman'ın atandığı bildirildi. Petkim'de C grubu hisseleri temsilen görev yapan Haluk Büyükbaş, 24 Ocak'ta görevinden istifa etmişti.
Biri aracı tasladı diğeri parayı caldı
Organize çalışan hırsızların sayısı artıyor. Konya'da otomobilinin camına taş atan şahısların peşine düşen muhasebecinin aracında bıraktığı 18 milyar lira çalındı. Supar Motor Fabrikası'nda Mali İşler Grup Lideri olarak çalışan Rahmi Akça, Nalçacı'da Vakıflar Bankası'ndan şirket adına çektiği 18 milyar lirayı çantasına koyarak otomobiline bindi. Bu sırada 3 kişinin otomobilinin camına taş attığını görerek şaşkına dönen Akça, aracından çıkarak taş atanları kovalamaya başladı. Akça'yı araçtan uzaklaşmasından yararlanan, şebekenin diğer üyeleri otomobildeki para dolu çantayı alarak kayıplara karıştı. Taş atanları yakalayamayarak aracının yanına dönen Akça, 18 milyarının bulunduğu çantanın yerinde olmadığını görerek, ikinci bir şok yaşadı. Yetkililer, aynı yöntem kullanılarak Akşehir'de de bir kuyumcu dükkanının soyulduğunu belirterek, hırsızların yakalanması için çalışma başlattıklarını kaydettiler. Fabrikanın müdürü ise, acil bir iş için parayı çekmeye bir kişi gönderdiklerine pişman olduğunu söyledi.
28 Ocak 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED