T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Vücuttaki mucize

Günde 100 bin defa atan insan kalbi, 10 tonluk tankeri dolduracak miktardaki kanı damarlara pompalıyor. İnsan vücudundaki damarların toplam uzunluğu ise 150 bin kilometreyi buluyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, bir insanın kalbinin günde 100 bin defa attığını, kalbe bir günde 10 ton kan pompalandığını, vücutta 150 bin kilometre damar ağı bulunduğunu ve DNA uzunluğunun ise 75 milyar kilometre olduğunu bildirdi.

İnsan vücudundaki kalp, damar, hücre ve DNA gibi benzer çok fonksiyonlu sistemlerin her birinin ayrı ayrı özellikleri bulunduğunu ifade eden Prof. Özyazıcı, "Hafif sıkılmış bir yumruk büyüklüğünde olan kalbimiz, vücudumuzun hayat suyu diyebileceğimiz kanı damarlara fırlatmakla vazifelidir. Kalbimiz dakikada 60-100 defa atmaktadır. Bir günde kalbimizin atışı ortalama 100 bin kadardır. Kalbimiz günde 10 tonluk bir tankeri dolduracak kadar kanı da damarlara fırlatmakla görevlidir. Şüphesiz vücudumuzda değil 10 ton, 10 litre bile kan yoktur. Vücudumuzda 5-5,5 litre kan vardır. Bu miktar kan, devr-i daim ile kalbe gelip atılmakta ve bir günde bu işlem 10 tonu bulmaktadır" diye konuştu.

Hücreler gibi kanın da kendini yenilediğini vurgulayan Prof. Özyazıcı'nın verdiği bilgiye göre, insan vücudunda her saniyede 2,5 milyon alyuvar yok oluyor, bunun yerine yeni ve taze alyuvarlar vücuda yayılıyor. Kandaki toplam alyuvarların sayısının ise 25 trilyon olduğunu söyleyen Özyazıcı, "Bu 25 trilyon alyuvarı yan yana bir zincir gibi dizebilseydik, 187 bin 500 kilometrelik bir zincir meydana gelecekti. Bu ise Dünyayı ekvatordan itibaren 4-5 kere dolanabilecek uzunluk olurdu" dedi.

150 bin km'lik damar ağı

Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, kalbe kan taşıyan damarların son derece hassas yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, sadece mikroskop altında görülebilecek kılcal damarlar dahil, insan vücudunda yaklaşık 150 bin kilometre uzunluğunda bir damar ağı bulunduğunu kaydetti. Prof. Özyazıcı, ana merkez kalbin, vücudun her tarafına dağıtım yaptığı kandaki bazı özellikleri de şöyle anlattı: "Kanda sıvı maddeler, alyuvarlar ve akyuvarlar dediğimiz hücreler bulunuyor. Toplu iğne başı büyüklüğündeki bir milimetreküp kanda, 5 milyon kadar alyuvarlar bulunuyor. Ve bunların her biri de, yapacağı işe göre o derece ince hesaplarla yaratılmıştır."

DNA uzunluğu 75 milyar kilometre

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, insan vücudunda yer alan trilyonlarca hücrede bulunan DNA'nın toplam uzunluğunun tahminen 75 milyar kilometreyi bulduğunu kaydederek, "Bu rakam, Dünyayı ekvatordan itibaren 1 milyar 875 bin defa dolanabilecek bir telefon hattı teşkil edebilir. Yine bu miktar, DNA ile Dünya ile Güneş arasında 250 defa gidip gelecek bir hat oluşabilir" diye konuştu.

En uzak gezegen Plüton'un Güneş ile olan mesafesinin 6 milyar kilometre olduğunu hatırlatan Prof. Özyazıcı, "Buna göre, bir tek insanın DNA iplikçikleri yan yana eklense, Plüton'dan Güneş'e 6,5 defa gidip gelebilecek bir hat meydana gelebilir" dedi.

Tüm hücreler yenileniyor

Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, insan vücudundaki tüm hücrelerin sürekli yenilendiğini belirterek, "Tırnaklarımız ve saçlarımız her gün belli oranda büyüyor, 6-7 ayda yenileniyor. Cildimizin en üst takabakası ayda bir, bağırsaklarımızın iç tabakası ise haftada bir yenileniyor. İnsanın vücudundaki maddi olarak devam eden her şey yenileniyor, ancak manevi özellik olan huy ve karakter aynı kalıyor. Özet olarak, vücudumuz belli süre içerisinde yenileniyor" dedi.

 
'Giysi kliniği'ne büyük ilgi
Giysi kliniğinde modası geçen, gözden çıkarılan kıyafetler, özenle yenileniyor.
MÖ 431'de kimyasal silah kullanılmış
İzmir Valiliği Çevre Koruma Vakfı tarafından hazırlanan çevre bülteninde, ilk kimyasal silah kullanımının MÖ 431 yılında olduğu ileri sürdü. Nükleer ve kimyasal gazlara karşı alınması gereken tedbirlerin açıklandığı bültende, kimyasal silahların MÖ 431-405 yılları arasında Isparta ve Atina'nın ünlü Peleponez savaşlarında kullanıldığı belirtildi. Olası bir ABD-Irak savaşında da benzeri silahların kullanılacağı ileri sürülürken kimyasal silahlar öksürtücüler, göz yaşartıcılar, kan gazları, kabartıcılar ve sinir gazları olmak üzere beşe ayrılıyor.
10 Şubat 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED