AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Ahmed Deedat vefat etti

Hıristiyan misyonerlerin korkulu rüyası Şeyh Ahmed Deedat 87 yaşında Hakk'a yürüdü. Dünya çapında yaptığı davet çalışmaları ile onbinlerce kişinin Müslüman olmasına vesile olan Deedat, 1996 yılında felç geçirmişti.

Dünya çapında yaptığı davet çalışmaları ile bilinen Güney Afrikalı düşünce adamı Şeyh Ahmed Deedat, dün Güney Afrika'da vefat etti. 1996 yılında Avustralya'ya yaptığı tebliğ amaçlı ziyaretinden kısa bir süre sonra yatağa düşen Deedat, felç olunca gözleri hariç vücudunun hiçbir yerini hareket ettiremez oldu. Ancak bu durum bile onu tebliğ çalışmalarından alıkoymadı. Deedat daha önce verdiği konferansların video kasetlerini çoğalttırarak dünyanın değişik bölgelerine göndermeye devam ediyordu.

Deedat'ın idare ettiği Güney Afrika Uluslararası Davet Merkezi, Afrika'da İslam çok hızlı bir şekilde yayıldı. Özellikle 1980'li yıllarda Batı insanına dönük tebliğ ve davet çalışmaları sonucunda binlerce insanının İslam ile şereflenmesine vesile olan Şeyh Ahmed Deedat, dn hakkın rahmetine kavuştu. 40 yılı aşkın bir süre önce kurduğu Uluslar arası İslami Propaganda Merkezi (Islamic Propagation Centre International=IPCI) aracılığı ile kendini İslam'ın tebliğine adayan Deedat, adeta misyonerlerin korkulu rüyası idi. Zira, getirdiği yaklaşımlar ve açıklamalar ile misyonerlerin tüm propaganda çalışmalarını boşa çıkarıp, Afrika, Avrupa, Asya ve Amerika'daki insanların kalplerine hitap ediyordu.

Tatlı mizahi üsluba sahipti

"En iyi münazaracı/tartışmacı" olarak da adlandırılan Deedat, İslam'ı anlatmadaki tatlı mizahi üslubuyla tanınıyordu. Anıtsal başarılarına layık bir şekilde, İslam dünyasındaki prestijli konumunun nişanesi olarak 1986'da Uluslararası Kral Faysal ödülü kendisine verildi. Hiçbir ödül veya nişan Ahmed Deedat'ın İslam için duyduğu heyecanın karşılığı olamaz. Fakat kitaplarını bunun haricindi tutmalıyız. Kitapları Deedat'ın misyonerlerin tahriplerine karşı verdiği mücadelenin ve bu mücadelenin kazandırdığı eşsiz tecrübenin bir derlemesidir. Son günlerine kadar kendisinin kurmuş olduğu Uluslararası Davet Merkezi'nin başkanlığını yürüttü. 20'nin üzerinde kitap yazan Deedat, kitaplarının 20 milyondan fazla kopyasını ücretsiz dünyanın her yerine ulaşmasına vesile oldu. Dünya'nın dört bir yanında binlerce konferans ve seminer veren Deedat, Evangalistleri de bir çok defa açık oturum tarzı tartışmalarda susturmayı başardı. Birçok insan onun çabaları vasıtasıyla Müslüman oldu, kendisiyle tartışmaya giren Hristiyan teologları ve papazlar İslam'ı tercih ettiler. Deedat 1996'da geçirdiği felçten sonra konuşamıyor ve hareket edemiyordu. Deedat son kitabı olan "İslam ve Hristiyanlık Arasında Tercih"i eski ABD Başkanı Bill Clinton başta olmak üzere birçok devlte başkanı ve eşlerine hediye etti. Clinton'un eşi Hillary Clinton kitabı çok beğendiğini ifade etmişti.

Papazlardan daha fazla Hristiyanlığı biliyordu

Deedat, şaşırtıcı bir şekilde Hristiyanlık hakkındaki bilgisi papazlardan daha fazla olması dikkat çeken, misyonerlerin kendisiyle tartışmaya girmeden önce 100 defa düşünmek zorunda kaldığı büyük bir İslam alimi. Farklı İncillerden tamı tamına doğru olarak verdiği birbiriyle çelişen bir çok ayet örnekleriyle Deedat, on binlerce Misyoneri dinlerini sorgulumuk zorunda bıraktı. Yaşadığı Güney Afrika'da bunlerce misyoner de dahil olmak üzere birçok papaz onun vesilesiyle Müslüman oldu. 1918'de Hindistan'ın Surat bölgesinde doğdu. 1927'de Güney Afrika'ya babasının yanına gitti. Güney Afrika'da Hıristiyanlar ile girdiği tartışmalarda Hindistanlı meşhur İslam alimi Rahmetullah Hindi'nin "İzhar-ü'l Hak"ı onun el kitabı oldu.

  • Dış Haberler Servisi



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED