AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
MEB, kalifiye aşçı yetiştirecek

Milli Eğitim Bakanlığı, kız meslek liselerinde açacağı ücretsiz kurslarla ahçıdan kahvehaneciye çok farklı mesleklerde kalifiye esnaf yetiştirecek.

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kahvehaneciden yufkacıya çok farklı mesleklerde mahalle esnafı yetiştirecek. MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Beslenme ve Gıda Alanlarında Eğitim ve İşgücü Yetiştirme Projesi", 2005-2006 eğitim öğretim yılında 16 yeni mesleği de kapsamak üzere genişletilecek. Daha önce baklavacı, dönerci, dondurmacı yetiştiren bakanlık yeni açılacak kurslarla gıda sektöründe ihtiyaç duyulan tabldot aşçı elemanı, kahvehane, çay ocağı elemanı, kavurmacı, bulaşıkçı gibi pekçok meslek dalına da eleman yetiştirme kararı aldı. MEB ortalama 350 saat süren kursları ücretsiz verecek. Firmalar toplu olarak elemanları için başvurabildiği gibi isteyen her vatandaş meslek sahibi olmak için kurslara katılabilecek.

    16 yeni meslekte eğitim vermek için üniversitelerin görüşlerini beklediklerini belirten Kız Teknik Öğretim Genel Müdürü Nurten Demir, Türkiye'nin gıda sektöründe ciddi sorunlar yaşadığını ve bu sorunları aşmak için eğitim desteği vermek amaçlı bu kursları düzenlediklerini söyledi. Eğitim programlarıyla sektörün yetişmiş eleman sıkıntısını en aza indirmeyi planladıklarını dile getiren Demir, kursların 81 ilde bilinç düzeyi geliştirme il formatör okulları, ara kademe iş gücünü yetiştirmek üzere belirlenmiş 30 kız meslek lisesi ile hizmetiçi eğitim merkezi olarak planlanan 8 kız meslek lisesi aracılığıyla verileceğini bildirdi.

    Sertifika verilecek

    Kurslara katılmak üzere ilkokul diplomasını şart koyan MEB, kursiyerlere program sonunda sertifika verecek. Proje kapsamında hazırlanan eğitim kitapçıkları eğitim verecek liselere gönderilirken, proje kapsamında meslek liseleri bünyesinde görev yapan 717 beslenme öğretmeni görev alacak. Beslenme öğretmenlerinin tamamı kurslardan önce MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından hizmet içi eğitimden geçirildi. 5 yıl sürecek Beslenme ve Gıda Alanlarında Eğitim ve İş Gücü Yetiştirme Projesi genel bütçenin yanısıra AB fonları, UNİCEF, UNDP, sponsor firmalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından finanse ediliyor.

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın kursları şu mesleklerde:

    Baklavacı, Kadayıf İmalatçısı, Simitçi, Ekmek Üretim Ustası, Muhallebici, Mezeci, Pideci, Dönerci, Garson, Promosyon Elemanı, Pizzacı, Pastacı, Izgara Köfte Ustası, Dondurmacı, Kebapçı, Makarna Ustası, Buğday Yıkamacı, Değirmen (Un/İrmik) Ustası, Valsçı, Makarnada Hamur Ustası (Presçi), Yaş Meyve Ve Sebze Hazır Yemek Konserveleri Ustası, FırıncıTabldot aşçı elemanı, Kahvehane-kıraathane-çay ocağı elemanı, Peynir üretim elemanı, Süt tozu üretim elemanı, Krema ve tereyağ üretim elemanı, Yoğurt-ayran üretim elemanı, Pastırma üretim elemanı, Perakende satış elemanı, Kavurmacı, Bulaşıkçı, Soğuk mutfak aşçısı, Sıcak mutfak aşçısı, Kasap, Yufkacı, Hamurkar.



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED