AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Motorola ve Nokia'ya uyarı: Telsim'i satarız

Motorola'nın, Telsim'in uluslararası dolaşım gelirlerine el koyma kararı alması üzerine TMSF, Motorola ve Nokia'yı uyararak, "Anlaşma olmazsa Telsim'i satarız" dedi.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile dünyanın ikinci büyük cep telefonu üreticisi Motorola arasındaki Telsim savaşı kızışıyor. Motorola'nın, Telsim'in uluslararası dolaşım gelirlerine el koyma kararı almasına TMSF sert tepki gösterdi. TMSF, Motorola ve Nokia şirketlerine, borçlar konusunda protokol imzalanmaması halinde, satışı tek başlarına gerçekleştireceklerini bildirdi.

    İmarbank operasyonu kapsamında el konulan Uzanların Telsim şirketinin satışında, Motorola ve Nokia şirketlerine olan borçlar sorun yarattı. Telsim'e el konulmasının ardından, TMSF uzmanları ile Motorola ve Nokia şirketlerinin uzmanları borçlar konusunda biraraya geldi. Görüşmeler sonucunda, Motorola ve Nokia şirketlerinin Telsim'den olan alacakları konusunda bir anlaşma sağlandı.

    Veto, anlaşmayı etkiledi

    Varılan anlaşmaya göre, Telsim'den 2.3 milyar dolarlık alacağı bulunan Motorola'ya, Telsim satış gelirlerinin yüzde 20'si, 900 milyon dolarlık alacağı bulunan Nokia şirketine de satış gelirlerinin yüzde 5'i ödenecekti. Motorola'ya ödenecek gelir 400 milyon doların, Nokia'ya ödenecek gelir de 100 milyon doların altında olamayacaktı.

    TMSF ve Motorola ile Nokia şirketleri arasında, alacaklara ilişkin protokol Telsim'in satış ilanından önce yapılacaktı. Satış şartnamesine, Motorola ve Nokia'nın ne kadarlık gelir alacağına ilişkin hüküm de konulacaktı. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Star'ın satışında yer alan ve Uzanların şirketlerine alacaklara hukuki garanti veren düzenlemeyi veto etmesi, Motorola ve Nokia şirketlerini korkuttu.

    Her iki şirket de, TMSF ile yaptıkları görüşmelerde, hukuki garanti istediler. Ve, Telsim şirketinin satışının ardından kendi paylarına düşen gelirlerin, geri istenmesinden korktuklarını bildirdiler. Motorola ve Nokia şirketlerinin hukuki çekinceleri nedeniyle, protokol bugüne kadar imzalanamadı.

    Hukuki garanti istediler

    Motorola, Telsim'den alacağı olduğunu söylediği 2.3 milyar dolarlık paranın tahsil edilebilmesi amacıyla İsviçre'de açtığı dava sonucunda, Telsim'in uluslararası dolaşım (roaming) gelirlerine el koyma hakkı kazandı. Motorola, 4 Ağustos'da bir açıklama yaparak, Telsim'in dolaşım gelirlerini el koyma kararı aldıklarını kamuoyuna açıkladı.

    TMSF yetkilileri ise, Motorola'nın açıklamalarını sert tepki gösterdi. TMSF yetkilileri, Motorola ve Nokia şirketlerini uyararak, borç protokolün ödenmemesi halinde, Telsim'i tek başlarına satacaklarını ve şartnameye Motorola ile Nokia'nın alakcaklarına ilişkin hüküm koymayacaklarını bildirdi. Bu uyarının üzerine, Motorola ve Nokia şirketlerinin, tekrar görüşmelere başlaması ve Telsim'in satış ilanından önce borç protokolün imzalanması bekleniyor.



  • 9 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED