AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Yapım işlerinde karma teklif

Geçen haftaki yazımda 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (c) bendine göre yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaması esas olduğunu ancak, Yasanın bu genel kuralla birlikte, yapım işlerinin çeşitliliği ve teknik farklılıklarını göz önüne alarak bazı istisnai durumlarda uygulama projesi yapılmadan ihaleye çıkılabilmesini ve birim fiyat sözleşmesi yapılabilmesini öngördüğünü de belirtmiştik.

4734 sayılı Yasa, kısmen uygulama projesi yapılabilen, kısmen uygulama projesi yapmanın mümkün olmadığı bazı işleri göz önünde tutarak, hem anahtar teslimi götürü bedel hem de birim fiyatlı sözleşmelerin birlikte yapılabilmesine de cevaz vermektedir. Kanunun 62. maddesinin (c) bendinde;

"…Bu işlerin uygulama projesi yapılabilen kısımlar için anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılamayan kısımlarda ise her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabilir." denilmiştir. Yani, ihale konusu işin uygulama projesi yapılabilen kısımlar için anahtar teslimi götürü bedel, uygulama projesi yapılamayan kısımlarda ise her bir kalem iş için birim fiyat teklif almak suretiyle ihale yapılabilecektir.

Ancak, 2004 Yılı Genel Tebliğinde yukarıda bahsedilen türde işlerin ihale dokümanlarına nasıl yansıtılacağı, karma işlerde hangi sözleşme türünün esas alınacağı, tekliflerin nasıl sunulacağı konusunda açıklayıcı düzenlemelere yer verilmediğinden idareler bu türdeki işlerde tereddüt yaşamış ve 62. maddenin bu hükmünü hayata geçirememişlerdir. Karma nitelikli işleri bazen zorlanarak da olsa tamamen anahtar teslimi götürü bedel bazen da 62. maddeye aykırı olarak tamamen birim fiyatlı sözleşme türüne göre ihale etmişlerdir. Kamu ihale Kurulu bu aksaklık ve aykırılığı ortadan kaldırmak amacıyla 2005 Yılı Genel Tebliğinde bu konuda açıklayıcı hükümlere yer vermiştir. İdarelerin haberdar olması ve titizlikle uygulaması gerektiğinden burada bazı önemli gördüğüm düzenlemelere yer vermenin yararlı olacağı kanaatindeyim.

2005 Yılı Genel Tebliğine göre yukarda belirtildiği üzere karma nitelik taşıyan bir iş, uygulama projesi yapılan ve yapılamayan bölümlerden oluşuyorsa, bu işin ihale edilmesinde aşağıda yer alan açıklamalara uygun hareket edilmesi gerekecektir:

- Yaklaşık maliyetteki ağırlık oranı dikkate alınarak, daha yüksek tutardaki bölüm esas alınmak suretiyle teklif ve sözleşme türü belirlenecektir.İdare tespit ettiği yaklaşık maliyetin ne kadarının birim fiyatlı, ne kadarının götürü olduğunu belirleyerek hangisi daha yüksek ise o türden teklif ve sözleşme türü öngörecektir.

- İşin hangi bölümü için anahtar teslimi götürü bedel, hangi kısmı için birim fiyat teklif alınacağı "Diğer hususlar" başlıklı bölüme eklenecek bir maddede belirtilecektir.

- İşin ağırlığına göre belirlenen teklif ve sözleşme türüne ilişkin tip sözleşme türlerinden sadece birisi esas alınacak ve işin diğer bölümü için gereken ve esas kabul edilmeyen götürü bedel yada birim fiyata ilişkin farklı hükümler esas alınan sözleşme tasarısının "Diğer Hususlar" bölümüne eklenecektir.

- İhale dokümanları arasına hem anahtar teslimi götürü bedel hem de birim fiyat olmak üzere her iki teklif mektubu standart formu da konulacaktır. İstekliler, işin anahtar teslimi götürü bedel teklif istenen bölümü ve birim fiyat teklif istenen bölümü için ayrı ayrı teklif mektubu verecekler, değerlendirme ise bu iki teklifin toplamından oluşan toplam teklif tutarı üzerinden yapılacaktır. İstekliler geçici ve kesin teminatlarını toplam teklif tutarı üzerinden verecekler, sözleşme ise aynı şekilde götürü bedel ile birim fiyat teklif toplam tutarı ayrı ayrı belirtilerek iki ayrı tutarın toplamı üzerinden yapılacaktır.

- Aşırı düşük teklif değerlendirmesi toplam teklif tutarı üzerinden yapılacaktır.


23 Ağustos 2005
Salı
 
BİLAL KARACA


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED