AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Orta kulak iltihabı
dil gelişimini bozar

Orta kulak iltihabını ağır geçiren çocuklarda işitme zorluğu ve dil gelişiminde sorun olabiliyor. Bu yüzden en küçük rahatsızlıkta doktora gitmek ve iltihabın tedavi edilmesi gerekiyor.

Özellikle çocuklarda ciddi sorunlara yol açan orta kulak iltihabı genellikle tek başına ortaya çıkan bir hastalık değil. Viral ya da bakteriyel nedenlerle orta kulağın iltihaplanması olarak görülüyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Özmen Öztürk, genellikle bebeklerde sıkça görülen bu rahatsızlığı şöyle tanımlıyor: "Orta kulak enfeksiyonları genellikle solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkar. Çocuklarda ortakulağı genize bağlayan östaki borusunun, kısa ve yatay olması sebebiyle bu yaş grubunda hastalığa daha sık rastlıyoruz." İstatistikler 6 aylık oluncaya kadar her 4 bebekten birinin orta kulak iltihabı geçirdiğini ortaya koyuyor. Bu açıdan özellikle bebeklik çağında enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmasında yarar var.

Ortakulak iltihabı neden oluyor?

Ortakulak iltihabı, önlemini alamadığınız virüs ve bakterilerden kaynaklanıyor. Başta çocuklar olmak üzere herkes farklı şekillerde bir yerden virüs kapabiliyor. Bu virüsler de ağız, burun ve boğazdaki mukozaya zarar vererek, bakterilerin oluşmasına ve birikmesine yol açıyor. Bu birikme sonucunda, kişi ortakulak iltihabına yakalanıyor. Acıbadem Hastanesi Kadıköy Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, orta kulak iltihabının tek başına görülen bir tablo olmadığının altını çizerek şöyle diyor: "Ortakulak iltihabı genellikle nezle, grip gibi bir hastalığın ardından 6- 7 gün içinde görülür. Hasta, öyküsünde genellikle bir burun tıkanıklığından söz eder. Akut orta kulak iltihabı dediğimiz bu tablo hastada kulak ağrısı, kulaktan akıntı şeklinde kendini gösterir. Küçük çocuklar huzursuzluk, sürekli ağlama ile hastalığı belli etmeye çalışır."

Sadece viral enfeksiyonlarla değil geniz eti büyüklüğü ile de ortaya çıkıyor. Bunun nedeni, ortakulağın havalandırıcı tüpü olan genizi ortakulağa bağlayan östaki borusunun çıkışının daralması. Dr. Özmen Öztürk bu tabloyu şöyle anlatıyor: "Bu durum genellikle bebeklik ve çocukluk çağında görülür. Enfeksiyon, ortakulağın havalandırıcı tüpüne zarar verir, böylece ortakulak doku sıvısını dışarı atamaz. Bir türlü dışarıya akıtılamayan sıvı, zamanla irine dönüşür ve çocuk her yutkunduğunda kulağında bir basınç yaşar. Böyle zamanlarda da çocuğun kulağı aşırı derecede ağrı yapar."

Tedaviyi aksatmayın

İltihaplı ve akut bir ortakulak iltihabında antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Ancak, antibiyotikler virüsleri yok etmiyor, sadece oluşan bakterilerin üremesini engelliyor. Antibiyotik tedavisinin etkisini gösterebilmesi için, doktorun bildirdiği tedavi şekline ve süresine kesinlikle uyulması gerekiyor. Tedavi, hiçbir şekilde yarıda kesilmemeli! 7-10 günlük tedavi süresi dolmadan, çocuk kendini iyi hissetmeye başlasa da tedaviye devam etmek gerekiyor. Aksi takdirde, ilaç tedavisi bırakıldığında, kulakta birtakım bakteriler kalabiliyor. Bakterilerin kulakta hala canlı kalması, hastalığın yeniden oluşması anlamına geliyor.

İşitme kaybına dikkat!

Sık oluşan ve ağır geçirilen orta kulak iltihabı, işitme sorunlarına neden oluyor. Bu, genellikle çocuğun konuşmayı ve her şeyi öğrenmek istediği dönemde beliriyor. KBB Uzmanı Dr. Öztürk konuyla ilgili görüşlerini şöyle belirtiyor: "İltihaptan dolayı ortaya çıkan işitme zorluğu, çocukta dil gelişimini engelleyebiliyor. Bu nedenle tedbirin erken alınıp, en ufak şüphede çocuğun bir KBB uzmanına gösterilmesi ve şüphe duyulan ortakulak iltihabı açısından muayene edilmesi gerekiyor.''

Operasyon ne zaman gerekli?

Sık sık tekrarlayan enfeksiyonlarda kronik orta kulak iltihabından söz etmek gerekiyor. Prof. Dr. Özkarakaş kronik orta kulak iltihabını en basit anlamda ortakulağın kendi salgıladığı sıvının birikmesi olarak tanımlıyor. Bunun en önemli sebebi ise çocuklarda geniz etinin büyük olması. Prof. Özkarakaş, "Eğer çocuk, burnu tıkalı olduğu için geceleri rahat uyuyamıyor ve horluyorsa, genizde bir sorun var demektir. Böyle bir durumda, çocuk kendini uykusuz ve aşırı yorgun hissediyor. Rahatsızlığı nedeniyle kulakları da ağır işiten çocuk, seslere karşı tepkisiz kalıyor. Bu gibi durumlarda, geniz eti ve bazen de bademcik ameliyatı gerekiyor. Yani ilaç tedavisine cevap alınamadığında, mutlaka bir KBB uzmanı tarafından operasyonla müdahale etmeli" diyor. Dr. Öztürk orta kulak iltihabını önlemek için kulağa tüp takılmasından da söze ederek şunları söylüyor: "Tekrarlayan enfeksiyonlar geniz etini büyütüyor. Bu durumda kulağa tüp takılma yoluna gidiliyor. Tüp ameliyatından önce hastanın işitme kaybı ve orta kulaktaki sıvı basıncı ölçülüyor. Kulak sıvısı varlığı konuşmayı yeni öğrenen ve okul çağı çocuklarını etkiliyor. Bu durum hem konuşmalarını hem okul başarılarını etkiliyor. Tüpten sonra çocuklarda belirgin bir düzelme görülüyor."

Belirtileri neler?

Bu hastalık daha çok bebek ve çocuklarda görüldüğü için ortakulak iltihabının teşhisini koymak çok kolay değil! Özellikle O-1 yaş grubundaki çocukların, henüz konuşamadıkları için en riskli grubu oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Haluk Özkarakaş sözlerine şu şekilde devam ediyor: Ortakulak iltihabı testle ortaya çıkmıyor. Bu hastalıkta en belirgin semptomları şöyle sıralamak mümkün:

  • Halsizlik, gerginlik, uykusuzluk ve sürekli ağlama halinde oluyor.

  • Bebek, biberon ya da memeyi almada zorlanıyor.

  • Çocuklarda iştahsızlık artıyor.


  •  
    Bilgisayar başında hastalık bekliyor
    Meyve çekirdeğinde ölüm tehlikesi var
    Bebekte göz tansiyonu körlük yapabilir
    Doğumdan sonra bazı bebeklerin gözlerinde Glokom (göz tansiyonu) olabileceğini belirten göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, bu nedenle bebeklerin doğumdan sonra 12 yaşına kadar her yıl göz kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi. Doğumsal glokomun çok sık olmasa da yaşandığını vurgulayan Özel Selçuklu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uysal, " Bebekteki glokom dediğimiz göz tansiyonu, erken müdahale edilmediği takdirde 'öküz gözü' tabir edilen aşamaya kadar büyür ve belli bir süre sonra da görme sinirini öldürerek bebeğin kör olmasına sebep olur" diyor.
    23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED