AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Müslüman Kardeşler'den
seçimlere katılın çağrısı

Mısır'ın etkili siyasi örgütü Müslüman Kardeşler, muhalefetin seçimleri boykot etme çağrısına karşı çıktı. Örgütün bu tavrı hükümetle gizli bir anlaşma yaptığı yorumlarına yol açıyor.

Mısır'da faaliyet gösteren başlıca siyasi gruplardan Müslüman Kardeşler örgütü, yandaşlarına gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmemeleri çağrısında bulundu. Bazı muhalif partiler, ilk kez birden çok adayla yapılacak seçimlerin, yeterince demokratik olmadığı gerekçesiyle boykot edilmesini istiyordu. Boykot katılımı düşürüp, seçimin meşruiyetini gölgeleyebilirdi.

Ülkede yasadışı olan Müslüman Kardeşler ise, boykota karşı tavır aldı. Müslüman Kardeşler'den gelen bu açıklama, kuşkusuz boykot çağrısında bulunan kesimleri hayalkırıklığına uğratacak. Zira, Müslüman kardeşler halk arasında geniş desteğe sahip olan tek muhalif grup ve bir boykot çağrısı yapmaları halinde seçimlerin meşruiyetine ciddi bir gölge düşürebilirlerdi.

Seçimlerin boykot edilmesi tartışmaları, Mısır'da zaten dağınık ve zayıf olan muhalefeti ikiye bölmüş durumda. Boykot çağrısında bulunanlar, Mısır'da ilk kez birden fazla adayla gidilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önünü açan anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Müslüman Kardeşler, anayasa değişikliği hakkında yapılan referandumu boykot etmiş; diğer muhalif gruplar gibi anayasa değişikliğinin, 24 yıldır iktidarda olan ve altıncı kez göreve gelmek isteyen Hüsnü Mübarek'in karşısına ciddi bir rakip çıkarılmasını imkansız hale getirdiğini savunmuşlardı.

Örgüt aday gösteremiyor

Yapılan anayasa değişikliğine göre, Müslüman Kardeşler halk nezdindeki desteğine rağmen, seçimlerde aday gösteremiyor. Grubun Kahire'de yaptığı açıklamada, Mısır siyasi sistemi ve siyasi özgürlüğü sınırlandıran bir dizi yasa hakkında bilinen eleştiriler bir kez daha tekrarlandı. Ancak buna karşın, Müslüman Kardeşler, yine de destekçilerine seçimlere katılmaları çağrısında bulundu. Bu yıl başlarında yapılan anayasa değişikliği referandumu öncesinde, grubun bazı üst düzey isimleri gözaltına alınmıştı. Şimdi seçimlere destek çağrısı yapmaları, hükümetle Müslüman Kardeşler arasında gizli bir anlaşma yapıldığı yönündeki kuşkuları da arttıracak gibi görünüyor.

Mübarek rakibini engelledi

Mısır Enformasyon Bakanlığı, Vefd Partisi Genel Başkanı Numan Cuma'nın miting konuşmasının El Cezire televizyonunda canlı yayınlanmasına izin vermedi. Mısır'da 7 Eylül'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'ten sonra en güçlü aday olarak görülen Cuma, ilk kez Kahire dışında, Port Said kentinde miting düzenledi. Enformasyon Bakanlığı, El Cezire televizyonunun Cuma'nın 45 dakikalık konuşmasını canlı yayınlama planını engelledi.

Cuma, yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde, ''ülkenin iç ve dış borçların arttığını, hükümetin borçların faizlerini dahi ödemediğini, Mısır Cumhurbaşkanı'nın yanlış politikalar izlediğini'' söyledi. Cumhurbaşkanlığını kazandığında, ''olağanüstü hal durumunu'' kaldıracağını belirten Cuma, işsizlik sorununu çözme ve cezaevlerindeki siyasi tutukluları serbest bırakma vaadinde bulundu.

  • KAHİRE



  • 23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED