AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak Anayasası taslağındaki son dakika anlaşması işe yaramadı

Irak'ta Anayasa taslağı için verilen sürenin son gününde, Şiiler ile Kürtler, anlaşarak taslağa federalizmi dahil ettiler. Ancak, mecliste Sünnilerin yoğun itirazı üzerine taslak üzerindeki çalışmalar için süre 3 gün daha uzatıldı.

Irak Anayasa Taslağı öngörüldüğü gibi dün akşam meclise ulaştı, ancak anayasadaki uzlaşılamayan konular yüzünden oylama yapılamadı. Meclis Başkanı Hacim El Hasani, Anayasa Taslağı'nın, bu akşam toplanan meclise ulaştığını, ancak taslakta çözülmesi gereken konular olduğunu belirtti.

El Hasani, tüm tarafların, gelecek üç günde anlaşma sağlanamayan konuları çözmeye çalışacağını belirtti. Oylama yapılmadan oturumu erteleyen Meclis Başkanı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, üzerinde anlaşılamayan konuların federalizm, federal birimlerin oluşturulması, anayasada Baas Partisi'nden ne şekilde söz edileceğiyle ilgili sorunlarla devlet başkanı, parlamento ve kabine arasında güç paylaşımı olduğunu söyledi.

Geçici Irak Anayasası uyarınca 15 Ağustos'ta meclise sunulması gereken Anayasa Taslağı'nın hazırlanma süresi, yine bazı konularda uzlaşma sağlanamadığı için bir hafta ertelenmişti.

Federalizm vurgusu

Reuters'a göre, anayasa taslağında Irak, 'cumhuriyetçi, parlamenter, demokratik ve federal' bir devlet olarak tanımlanıyor, ancak Kürtlerin ve bazı Şiilerin ülkenin bazı kesimlerinde kurmak istediği federalizmin yapısı ya da derecesi kesin olarak anlatılmıyor.

Sünniler taslağı reddetti

Irak'ta Sünniler, hükümet ve anayasa komitesi, uzlaşma anlaşmasına uymadığı için Anayasa Taslağı'nı reddettiğini bildirdi. Komitenin Sünni üyesi Nasır El Cenabi, ''Sunulan anayasa taslağını reddediyoruz, çünkü biz taslakta mutabık kalmadık'' dedi.

AP ajansı, parlamentonun anayasayla ilgili kararını ertelemesinden sonra yapılmasına rağmen, açıklamayı, Sünnilerin tamamen mutabık kalmadığı herhangi bir anlaşmayı engellemeye çalışacağının göstergesi olarak yorumladı. Irak Meclis Başkanı Hacim El Hasani, Anayasa Taslağı'nda çözülmesi gereken konular olduğunu, tüm tarafların gelecek üç günde anlaşma sağlanamayan konuları çözmeye çalışacağını belirterek, meclis oturumunu oylama yapılmadan ertelemişti.

İslam yasamanın temel kaynağı

Irak Anayasa Taslağı'nda İslam'ın yasamanın ''temel kaynağı'' olmasının öngörüldüğü bildirildi. Reuters ajansının, anayasayı hazırlama komitesi üyelerine dayanarak verdiği habere göre, meclise gece yarısına kadar sunulması öngörülen taslakta, ''İslam yasamanın temel kaynağıdır ve İslam'ın değişmez prensipleriyle uyuşmayan hiçbir yasa yapılamaz'' deniliyor. Irak anayasa taslağında federal yapının da öngörüldüğü, ancak taslakta bu kavramın ayrıntılarıyla tanımlanmadığı da bildirilmişti.



23 Ağustos 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED