T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Günahtan Aklanma, Tövbe ve Helalleşme

* Hayırlı günler. Kişilerden helallık almaya çalışmak, şirk olmaz mı? Bizim sadece Allahımıza yakarmamız gerekmez mi? Eğer kişi helal etmezse, Allah affetmez denerek (Hâşâ) Allah'a eş koşulmuyor mu? (İsmail Ezedin/doktor)

Sorunuz, pekçok kişinin aklına takılan, pekçok tartışmanın kaynağı, gerçekten çok önemli ve bir o kadar da kapsamlı bir soru. Dolayısıyla, her birinde konunun ayrı bir boyutunu ele alan birkaç yazıda cevaplamanın uygun olacağını düşünüyorum.

Günahtan aklanma/tövbe/helalleşme düzeneğini kavramak için, öncelikle günahları, ilgili olduğu haklar açısından ele almak gerekir. Günahları, zedelediği haklar açısından, Allah'a karşı işlenen günahlar (Allah hakları) ve insanlara karşı işlenen günahlar (kul hakları) biçiminde iki bölümde ele alabiliriz. Günahlardan aklanma, tövbe ve helalleşme de bu çerçevede daha uygun incelenebilir. Her şeyden önce mü'min, büyük-küçük her türlü günahtan sakınmalıdır. Özellikle de büyük günahlara yaklaşmamalıdır. Çünkü, büyük günahların sorumluluğu da, bu oranda daha büyük ve ağır olur.

Allah HaklarIyla İlgİlİ (Allah'a KarŞI) Günahlar

İman ve ibadet, Allah'ın hakları arasında yer alır. Küfür, şirk, nifak ve irtidat, ancak imana dönmekle affedilecek günahlardandır.

Özellikle şirk, Allah'ın asla affetmeyeceği tek günahtır: "Şüphesiz Allah, kendisine ortak (şirk) koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında kalanları ise, dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a şirk koşan (:müşrik), büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur (Nisa, 4/48) / derin bir sapıklığa düşmüştür." (Nisa, 4/116) Müşrikler, kesinlikle cennete giremezler, onların barınağı cehennemdir. (Maide, 5/72)

Şirk, Allah'a ortak koşmak demektir. Allah'a karşı işlenen en önemli günah, şirk günahıdır. Allah'a ortak koşmak, sadece büyük günah değil, aynı zamanda küfürdür. Şirk günahından tek kurtuluş yolu, gerçek imana dönerek, eşi ve benzeri olmayan tek Allah'a inanmaktır. Yüce Allah, şirki sürdürme dışındaki kendisine karşı işlenen günahları, sonsuz ilâhî rahmetiyle bağışlayabilir. (Bk. Fetih, 48/5)

Küfür ve şirk dışındaki büyük günahları işleyen, bunları helal saymadığı sürece, sözkonusu günahlardan dolayı imandan çıkıp küfre düşmez; fakat günahkâr ve kusurlu bir mü'mindir. Elbette büyük günah işlediği için cezasını görecektir. Fakat günahlara son vererek Yüce Allah'a sığınmaya yol açan tövbe kapısı, şirkten imana dönerek tövbe dahil, bütün günahlar için açıktır. Günahkâr da olsa, bir mü'min, Allah'ın rahmetinden ümit kesemez; çok affedici ve merhametli olan Allah, bütün günahları bağışlar. (Zümer, 39/52) Ama dilerse de, günah ölçüsünde cezalandırabilir. Yüce Allah'ın günahları affediciliği, hiçbir zaman günaha teşvik veya günahta ısrar etmenin gerekçesi olarak yorumlanamaz ve kullanılamaz.

GünahlarI BaĞIŞlama (Af ve MaĞfİret) Yetkİsİ

Günahlardan aklanma, tövbe ve helalleşme düzeneğiyle ilgili olarak bilinmesi gereken temel husus, günahları affetme yetkisinin sahibidir. İslâm'da günahların affedilip bağışlanması, yalnızca Allah'a aittir. (Bakara, 2/135; Nisa, 4/17, 110; Maide, 5/40; Tevbe, 9/104) "O, kullarından tövbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir." (Şûrâ, 42/25. Ayrıca Mü'min, 40/2: günahı bağışlayan, tövbeyi kabul eden) Allah, günahları için istiğfar edenleri affedip bağışlar. (Ali İmran, 3/135; Nisa, 4/110; Kasas, 28/16)

Allah'ın güzel isimlerinden ikisi, afuv (çok affedici) ve gafûr (çok bağışlayıcı) isimleridir. (Nisa, 4/43, 99, 149; Hacc, 22/60; Mücadele 58/2)

Günah işleyenlerin, günahkâr mü'min olmaları dolayısıyla kusurlarından kurtulmaları için çaba göstermesi gerekir. Bunun da başlangıcı pişman olup şirk ve küfür derecesindeki büyük günahlardan imana dönmek, diğer büyük günahlardan ise tövbe istiğfar edip yeniden günah işlememektir.

Allah hakkıyla ilgili olan günahlardan aklanmak için, tövbe istiğfar edip mutlaka ve yalnızca Allah'a bütün samimiyetiyle yalvarmak gerekir. Burada, Allah'tan başkasından af dilemek tartışmasız şirktir. Kişilerin bu konularda, imana ve imanın gereklerini yapmaya usûlüne uygun çağrıda bulunmaktan başka herhangi bir hakları ve görevleri yoktur.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi