T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 9 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Avustralya'da 19 pare top atışıyla karşılandı

Başbakan Erdoğan, Avustralya'da düzenlenen resmi törende onuruna atılan 19 pare top ile karşılandı. Erdoğan, iki ülke arasında savaştan dostluk doğduğunu belirterek, "Sizin evlatlarınız bizim misafirlerimizdir" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avustralya'da 19 pare top atışıyla karşılandı. Erdoğan için Federal Başbakan John Howard tarafından başkent Kanberra'da Federal Parlamento'da bir karşılama töreni düzenlendi. Törende iki ülke marşlarının çalınmasının ardından Erdoğan, tören kıtasını selamlarken, bu arada 19 pare top atışı yapıldı. Törenden sonra Erdoğan ve Howard baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından, çalışma ve tatil vizesi ile tarımda işbirliğini öngören anlaşmaların imza törenine geçti. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Howard, ilk defa Türkiye'den bir başbakanın ülkesini ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 100 binin üzerinde Türk kökenli vatandaşın Avustralya'da huzur içinde yaşadığını söyledi. Howard, Türkiye'nin terörle mücadelede izlediği politikayı takdir ettiklerini ifade ederek, Erdoğan'ın, İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte yürüttükleri Medeniyetler İttifakı Projesi'ni önemsediklerini kaydetti.

SAVAŞTAN DOĞAN DOSTLUK

Erdoğan da, 18 Mart 1915'te iki ülke arasında farklı bir temel atıldığını belirterek, savaşlarda sadece kin ve nefretin değil, dostlukların da doğabileceğini Çanakkale Savaşı'nda gördüklerini ifade etti. Avustralyalı bir gazetecinin Gelibolu'yla ilgili neler yapılabileceğinin görüşülüp görüşülmediği sorusuna Howard, "Bizler Gelibolu'nun tarihi özelliklerinin korunmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir önerimiz var, bu öneri de Avustralya'da, Avustralya kanunlarına göre, Gelibolu'nun tarihi önem arz eden bir yer olarak ilan edilmesi konusu" cevabını verdi.

GELİBOLU İLE İFTİHAR EDECEĞİZ

Erdoğan da şöyle konuştu: "Gelibolu ve oradaki şehitlerimizin bizim için önemi çok çok farklı. Bütün o tarihi özelliklerini korumak suretiyle Gelibolu'yu bugüne ve yarına aktarabilmenin gayreti içerisindeyiz. Kim gelirse gelsin, geldiği zaman iftihar edebileceği bir mekanı hazırlamanın gayreti içindeyiz. Sizin evlatlarınız da bizim misafirlerimizdir. Şehitlerimizle yan yanadırlar."

ERKEN DÖNECEK

Bu arada Başbakan Erdoğan, 11 Aralık'ta sona erecek gezisini bir gün kısalttı. Erdoğan, 10 Aralık Cumantesi günü öğleden sonra Türkiye'ye dönecek.

Küresel barışın olduğu bir dünyanın düşünü kuruyoruz

Başbakan Erdoğan, Canberra'da Ulusal Basın Kulübü'nün onuruna verdiği yemekte, Çanakkale Savaşları'nı anlatarak, "Şimdi farklı bir dönem başlıyor. Birlikte savaşmaktan, ölmekten ziyade, mutluluğa ve huzura kavuşmayı öğrenmemiz lazım. Küresel terörün olmadığı bir dünyayı, küresel barışın olduğu bir dünyayı düşlüyoruz. Artık terör, asimetrik tehditler yayıyor" dedi. Terörün dininin, ırkının, milletinin, vatanının bulunmadığını, nerede, nasıl ve kimi vuracağının belli olmadığını kaydeden Erdoğan, "Kimse 'Ben güçlüyüm, benim imkanlarım var' demesin. Terör en güçlüyü bile vuruyor, vurdu" dedi. Erdoğan, Federal Başbakan Howard'la görüşmesinin ardından da Avustralya Savaş Abidesi'ne geçti. Aralarında Gelibolu'nun da bulunduğu Avustralya'nın katıldığı savaşları sembolize eden abideye, çelenk koyan Erdoğan, saygı duruşunda bulundu. Abidenin hemen yanındaki müzeyi de ziyaret eden Erdoğan, burada Çanakkale savaşlarında yer alan Anzaklar ile Türk askerlere ait silahların, eşyanın, çeşitli araç ve gerecin sergilendiği müzeyi gezdi. Eşi Emine Erdoğan ile abide defterini imzalayan Erdoğan, Atatürk anıtını da ziyaret etti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi