T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 11 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Dişten artmaz işten artar

Batı'da ürün ve hizmet üretiminde verimliliği artırma savaşı, büyük bir hız ve yoğunluk kazandı. Avrupa ülkelerindeki tarımsal ve endüstriyel üretim patlamasının kaynağında, ekonominin her kesiminde gerçekleştirilen verimlilik artışı vardır. Batı dünyasının ulaştığı zenginlik, sermaye birikiminin büyüklüğünden önce verimlilik artış hızının büyüklüğüne dayanmaktadır. Düşük verimlilik artış hızıyla, büyük ekonomik gelişme gerçekleştirilemez.

Eskiden Anadolu'da "işten artmaz dişten artar" denilirdi. Tarım toplumu için geçerli olan bu ilke, sanayi toplumunda yön değiştirdi. Artık Anadolu insanı "Dişten artmaz işten artar" diyor. Çünkü dişten artırmanın bir sınırı vardır. İnsanın yemekten sağlayacağı tasarrufların önü açık değildir. Hiç kimse dişinden sağladığı tasarrufları sınırsızca artıramaz. Buna karşılık, herkes işinde verimliliği artırarak, ürün ve hizmet üretiminde büyük atılımlar gerçekleştirebilir. Dünyada yeni zenginliğin kaynağı verimliliktir.

Hafta sonu Kartal'daki girişimcilerin kurduğu "İstanbul Verim İş Adamları Derneği" İVİAD'ın düzenlediği kahvaltılı toplantıda "Avrupa Birliği Sürecinde Girişimciler ve Türkiye'nin Geleceğini" tartıştık. Kartal'ın başarılı girişimcileri Barış Dumankaya, Salih Aydın, A.Rıza Arslan, Yakup Güler, Şenol Derece, A.Haydar Binay, Mahmut Yazıcı, Sultan Çolak ve arkadaşlarının katkılarıyla, Türk işletmelerinin güzel bir "SWOT" analizini yaptık.

Ürün ve hizmet üretiminde verimliğin geçmişte benzeri görülmedik bir biçimde artması, Anadolu girişimcilerini her alanda Avrupa kalitesini ve Çin fiyatlarını yakalamaya zorluyor. Avrupa ülkeleri kalitesinde ve Uzak Doğu ülkelerindeki maliyetlerde ürün ve hizmet üretmeyen işletmelerin, ulusal ve uluslararası pazarlarda kendilerine sağlam bir yer edinmeleri mümkün değildir. Bu bağlamda, verimlilik artışına yapılan yatırım, getirisi en büyük olan yatırımdır.

Peter Drucker'ın "Gelecek İçin Yönetim" isimli kitabında vurguladığı gibi: Verimlilik artışı ancak 'Akıllı Çalışma' ile gerçekleştirilebilir. Çünkü "Akıllı çalışma verimlilik patlamasının ardındaki gizli güçtür." İşletme yönetiminde "Akıllı Çalışma"nın öncüsü "Bilimsel Yönetim"in temellerini atan Frederic Winslow Taylor olmuştur. O geliştirdiği "Endüstri Mühendisliği Teknikleri" ile sanayide verimliliği artırıcı ilk çalışmaları yapmıştır.

Paylaşma ve ortaklık kültürünün gelişmediği toplumlarda ürün ve hizmet üretme gücü büyütülemez. Verimlilik artışı, tek başına üretmekten değil, uyum içinde birlikte üretmesini bilmekten kaynaklanır. Bir kişi, iki kişinin, iki kişi de dört kişinin ürettiğini hiçbir zaman üretemez. Üretim konusu bilgi ya da hizmet olduğunda, uyumlu ve verimli çalışmanın yerini hiçbir üretim faktörü dolduramaz.

Dünya pazarlarında aranılan ürün ve hizmetler üretmek için, Anadolu girişimcileri fason üretme stratejisinden, fason ürettirme stratejisine geçmelidirler. Çünkü fason ürettirenler, fason üretenlerden daha çok kazandıkları gibi, verimliliklerini de çok daha hızlı bir biçimde büyütürler. Dünyanın her yerinde fason üretim bilgiden daha çok emeğe dayanır. Emeğin getirisi, her zaman bilginin getirisinden daha düşüktür.

Verimliliği artırmak için eğitime yatırım yapmak gerekir.

Eğitim her ülkede, faydası herkese olan yatırımdır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi