T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 23 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merkez ekonomiyi daralttı

Başbakan Yardımcısı Şener, son dört yıldır enflasyonun hedefin altında kaldığını belirterek, "Ekonomiyi hedeften daha fazla daraltan politika izlendi" dedi. Şener, Merkez'in döviz alım ihalelerinde de çok ılımlı olduğunu söyledi

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Merkez Bankası'nın uyguladığı para ve kur politikasını "ince ince" eleştirdi. Son dört yıldır enflasyonun hedefin altında kaldığını belirterek, "Ekonomiyi ortaya koyduğumuz hedeften daha fazla daraltan bir politika izlenmiştir" diyen Şener, "Enflasyon temel gösterge haline dönüştüğü takdirde kurun düşmesinden Merkez Bankası mutludur" diye konuştu.

Abdüllatif Şener, CNN Türk'te katıldığı bir programda soruları cevapladı. Şener, YTL'deki değerlenme nedeniyle, uygulanan dalgalı kur sisteminde bir sorun olduğunu düşünmediğini belirtti. Bu sistem içerisinde de Merkez Bankası'nın elinde döviz kurunu yukarı çekebilecek değişik enstrümanlar bulunduğunu vurgulayan Şener, "Ancak Merkez Bankası şu ana kadar izlediği politikalar çerçevesinde zaman zaman döviz alımları yapmıştır. Ama ılımlı bir alım takvimi ve miktarı oluşturmuştur" dedi. Merkez Bankası'nın aldığı döviz miktarının 21 milyar dolar değil 40 milyar dolar olması halinde kurun daha yukarıda olacağını savunan Şener, döviz alım tutarının giren sermayenin altında tutulması halinde kurun yukarı doğru gitmeyeceğini, tutarın giren sermayenin üzerine çıkarılması halinde ise kurun da yukarı doğru gideceğini ileri sürdü.

ENFLASYON HEDEFİ ABARTILDI

Şener şunları söyledi: "Merkez Bankası birinci planda enflasyondan sorumlu. Ekonominin tamamı itibariyle değil. (Benim rolüm enflasyon) demekte ve enflasyona göre başarılı ya da başarısız olduğunu anlatmaya çalışıyor. Ama, enflasyon hedefi son 3, 4 yıldır ne belirlediysek daha düşük gerçekleşti. Ekonomiyi ortaya koyduğumuz hedeften daha fazla daraltan bir politika izlenmiştir. Bunun ötesinde başka bir faktör daha var. Uluslararası piyasalarda petrol ve aramalı fiyatları çok yükseldi. 2005'te petrol fiyatlarındaki yükselme enflasyonu 1.5 puan yukarı, büyümeyi yüzde 1 aşağı çekmektedir. Enflasyonda bu yıl yıllık hedef yüzde 8. Şimdi yüzde 7.5 civarındayız. Petrolün 1.5 puan olan etkisini düşündüğümüzde yüzde 6'lık bir enflasyonu aşağı çekme politikası uygulanmış demektir."

Merkez Bankası'nın 45-47 milyar dolar civarında seyreden rezervinin büyük bir rezerv olmadığını, Çin, Güney Kore, Singapur, Tayvan, Malezya, Meksika gibi ülkeleri örnek göstererek anlatan Şener, Türkiye gibi serbest kur (dalgalı kur) rejimi uygulayan ülkelerdeki ortalamaya uygun bir rezerve ulaşmak için rezerv düzeyinin 70 milyar dolar olması gerektiğini savundu.

POLİTİKALAR ÇOK KATI

Şener, Merkez Bankası'nın yüksek düzeyde döviz alarak piyasaya vereceği YTL'nin olası enflasyonist etkileriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Aslına bakarsanız elimizdeki iktisat politikası araçlarını hedeflediğimiz enflasyon düzeyine ulaşmak için kullanacağımızdan katı kullanıyoruz. Az önceki hesap bunu gösteriyordu" dedi. Şener döviz alınarak çıkarılacak YTL'nin birebir enflasyon dengelerini, fiyat istikrarını bozacağı izlenimine de katılmamak gerektiğini söyledi. Abdüllatif Şener, düşük kura herkesin kendi açısından baktığını da belirterek, "En kesin olanı enflasyona yaradığıdır. Dolayısıyla enflasyon temel ekonomik gösterge haline dönüştüğü takdirde kurun düşmesinden Merkez Bankası da mutludur" dedi.

  • (ANKA)

  • Merkez'in döviz kuru hedefi yok

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi