T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 23 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Ev Parası ve Aylık Zekât Ödemesi

* Sayın Hocam, Ben bir öğretmenim. Gelirim sadece maaşım. Yıllardır bir ev alabilmek için maaşımdan tasarruf yolu ile bir birikimde bulundum. Elimdeki birikim altını baz alırsak nisabı geçiyor. Üzerinden de bir yıl geçti. Ancak hâlen bir ev almaya yetmiyor. Ne bir evim, ne de bir arabam var, sadece üç ortaklı bir arsada hisse sahibiyim. Başka da bir mal varlığım veya gelirim yok. Kirada oturuyorum ve halen bir gün ev alabilirim ümidi ile tasarrufa devam ediyorum. Faize bulaşmamak için de kredi filan çekmedim. Bu birikimlerimden dolayı zekât mükellefi olur muyum? Sayın Hocam, mail adresime sorumun cevabını gönderirseniz sevinirim. Selâm ve Dua ile... (İhsan Kabul)

Kirada oturan kişi, temel ihtiyaç olan ev alımı için parasını ayırmışsa veya ayırırsa, bu parası zekâttan muaftır. Zekât kural olarak, bir kamerî yıllık dönemle ilgilidir. Bu temel kurala göre, ev almak için ayrılan para, bir yıl içinde ev alınacaksa aslî ihtiyaç olarak değerlendirilip zekât ödenmez. Bir yılı geçer veya satın alma tarihi belirsizse, ayrılan para nakit tasarrufu olarak değerlendirilir ve zekâtı ödenir.

Nakit tasarruflarında zekâtın oranı % 2.5'tur. Bu oran, olağan şartlarda, ev sahibi olanlar ve geçimini sağlayanlar için çok yüksek bir oran sayılmaz. Ama ev parası için biriktirilen miktarın zekât toplamı, bu açıdan gerçekten de bayağı bir yekün tutar. Yukarıda belirttiğim temel kurala göre zekât ödediğiniz takdirde, hayli sarsıcı bir durum ortaya çıkabilir. Bu bakımdan, barınma amaçlı ev parası olarak biriktirilen paraların bir yıllığına değil, fiilen ev alıncaya kadar zekâttan muaf olması daha uygun görünüyor.

Bu açıklamalar çerçevesinde, ev almak üzere biriktirdiğiniz para için, fiilen ev alana kadar zekât ödememelisiniz. Yüce Mevlâm, herkese başını sokacak bir yuva nasip etsin.

Aylık veya Yıllık Zekât Ödemesi

* Kıymetli hocam, Bir şirkette maaşla çalışıyorum. Zekât hususunda bir kaç sualim olacak. 1-aldığım maaş geçinmemin üzerinde. Her ay aldığımdan zekât vermek istersem oranını ne kadar almalıyım? %2.5 veya %10 mu olmalıdır? 2-yukarıda ifade ettiğim şekilde zekâtı verdikten sonra maaşımdan arta kalan paradan biriktirdiğim miktara yılı doldurduktan sonra %2.5 oranında yine zekât vermem icabeder mi? Selâm ve dua ile. (Mehmet Öztürk)

Maaşınızdan geçiminizi sağlayıp tasarruf yaptığınıza göre, her ay maaşınızdan zekât ödemek isterseniz, genel zekât oranı olan % 2.5 rakamını temel almanız gerekir. Bundan fazlası, ancak gönüllü ödeme olabilir.

Zekât, genel olarak yılda bir kere ödenir. Bir malın veya paranın zekâtını ödedikten sonra, yine aynı mala aynı kamerî yıl içinde ikinci bir mükellefiyet yüklenmez. Çifte zekât (sinâ/izdivâcü'z-zekât) denilen bu durum, bizzat Hz.Peygamber (s.a.) tarafından yasaklanmıştır. Ayrıca, zekâtı ödenen bir mala ikinci kez zekât yüklemek, makul ve insaflı da değildir. Maaşınızla ilgili zekâtı aylık olarak ödediğiniz için, aynı mala aynı sebeple bir yıl içinde ikinci kez zekât ödemeniz gerekmez.

Not: Kurbanla ilgili değerli okuyucularımızca sorulan gerçekten ilginç soruları, önümüzdeki hafta salıdan itibaren öncelikle cevaplamaya çalışacağım.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi