T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 26 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kredi kartı temerrüt faizine af gündemde

Meclis Uyum Komisyonu, Kredi Kartları Yasa Tasarısı'na kart borçlarına af öngören bir madde eklenmesini istedi. Plan Bütçe Komisyonu'na af önergesi verilmesi beklenirken Bankalar Birliği karşı atağa geçti

Bilal
Çetin

Binlerce kredi kartı mağduru için 2003 yılında kredi kartı borçlarına getirilen 'temerrüt affı' yeniden gündeme geliyor. Meclis'te bulunan Kredi Kartları Yasa Tasarısı'na geçici bir madde eklenerek kredi kartı borçlarının yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarı, Meclis AB Uyum Komisyonu'nda görüşüldü. Tali komisyon olarak tasarıyı görüşen Uyum Komisyonu, esas komisyon olan Plan Bütçe Komisyonu'na tasarıda kredi kartlarına af getirilmesine yönelik düzenleme yapılmasını önerdi. Uyum Komisyonu raporunda, ekonomik kriz sırasında insanların borçlarını borçla döndürmeye çalışırken, en fazla bankaların dağıttığı kredi kartlarını kullandıklarını, ağır faiz koşulları altında ezilen tüketicilerin birer 'kart mağduru' haline geldikleri belirtildi. Raporda, "Komisyonumuz, geçmiş yıllarda 'kredi kartı borcunun temerrüdü nedeniyle ödenmeyerek icra takibi aşamasına gelen veya icra takibine konu edilen vatandaşlarımızın' mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla, 'borcun temerrüde düşme tarihindeki ana parasına, belirlenecek enflasyon oranı kadar bir gecikme faizi uygulanıp, taksitler halinde geri ödeme imkanı' tanıyacak bir geçici maddenin, tasarıya eklenmesini esas komisyonunun takdir ve görüşlerine sunmayı uygun bulmuştur" denildi.

Uyum Komisyonu üyesi AK Partili Ali Rıza Alaboyun, "Kredi kartı borçlarından dolayı intiharları önlemek için böyle bir düzenleme yapılmalı" dedi.

BANKALAR KARŞI

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ise milletvekillerine birer mektup göndererek affa karşı çıktı. Özince, 2003 yılında kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak,

"Bu amaca hizmet etmedi. Borcunu ödemeyen veya ödemek istemeyen kişiler için gündeme getirilen bu tip uygulamalar mevcut borçların ödenmemesi eğilimini arttırmakta, kurallara uygun davranan kişilerin aleyhine olmaktadır."

İŞTE ÖNERİLEN ÖDEME ŞEKLİ

Tasarıya teklif edilen hüküm eklenirse ve tasarı aynen Genel Kurul'da kabul edilirse, kart mağdurlarını borçlarını taksitlerle ödeme imkanına kavuşacak. Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması şöyle olacak:

Kredi kartı borcunun temerrüde düşme tarihindeki ana parasına, belirlenecek enflasyon oranı kadar bir gecikme faizi uygulanacak. Bulunacak yeni miktarü da taksitler halinde geri ödeme imkanı sağlanacak.

Bileşik faiz yasaya aykırı

Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Avukat Dr. Şükran Ekecik, kredi kartlarında ödenmeyen bakiyeye aylık bileşik faiz uygulamasının Türk Ticaret Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, bunun kaldırılması gerektiğini söyledi. Faize tekrar faiz yürütülmesi nedeniyle tüketicinin borcunun kartopu gibi büyüdüğünü kaydeden Ekecik, şöyle dedi: "Hukuk sistemimizde borçlu temerrüde düşene kadar borcuna işletilen faiz anapara faizidir ve hesabın kat'ı anında bu meblağ anaparaya dönüşür. Borçlunun temerrüdünden sonra işleyen faiz temerrüt (gecikme) faizidir. Borçlar Kanunu'nun 104. maddesi gereğince gecikme faizine tekrar faiz yürütülmez. Bu nedenle borçlular tarafından icra takiplerinde bir aylık devreler itibari ile hesap edilerek anaparaya dönüşen faize, itiraz edilebilmesi için anaparaya itiraz edilmesi gerekir. Oysa tüketiciler dava dilekçelerinde "faize itiraz ediyorum" diyor. Bu durumda da anaparanın içinde yer alan bileşik faiz itiraz dışında kalmaktadır. Borçlunun anaparaya itiraz etmesi gerekmektedir."

  • ANKARA (AA)

    70 milyonluk ülkede Tam 29.263.906 kredi kartı var

    Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince'nin milletvekillerine gönderdiği 4 sayfalık mektupta, Türkiye'de 29.3 milyon kredi kartı bulunduğu belirtilerek, bunların sadece yüzde 1.3'ünün kanuni takibe intikal ettiği kaydedildi. Geri kalan kartların sorunsuz olarak kullanılmaya devam ettiği belirtilen mektupta, kredi kartlarıyla ilgili Merkez Bankası'nın yayınladığı istatistiklerin yanlış yorumlandığı belirtildi. Merkez Bankası'nın istatistiklerinde borcunu gecikmeli ödeyenlerin de kural olarak borcunu ödemeyenler arasında gösterildiği belirtilen mektupta, "Borcunu gecikmeli ödeyenlerin bu kolondan çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda sorunlu kredi kartı sahiplerinin toplam içindeki payı 1.25'e denk gelmektedir. Bu rakamlara göre, kullanıcıların büyük bölümünün kredi kartlarını doğru ve bilinçli kullandığını, kendilerine sulunan ürün ve hizmetlerden büyük çoğunlukla doğru yararlandıkları aşikardır" denildi.

    16 milyar YTL kart borcu var

  • Kredi kartı sayısı: 29.263.906 adet
  • Kart kullanıcı sayısı: 15.000.000 (tahmini)
  • Toplam kart alacağı: 16.065.836.000 YTL
  • Taksitli toplam kart alacağına oranı: Yüzde 33
  • Faize bağlanan tutarın toplam kart alacağına oranı: Yüzde 40
  • Tahsili gecikmiş alacak tutarı: 1.287.135.000 YTL
  • Tahsili gecikmiş alacakların bütüne oranı: Yüzde 7.5

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi